Jenkač: Građani se pridržavaju mjera i molim ih da i dalje tako štite zdravlje

M.N./VV | 4.4.2020. u 09:07h | Objavljeno u Našim krajem

U jeku pandemije koronovirusa Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske propisao je niz mjera, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao upute za sprječavanje širenja zaraze. O provođenju mjera u lokalnoj zajednici brinu operativne snage civilne zaštite.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ističe da je zadovoljan kako se sugrađani pridržavaju naputaka.

– Zahvaljujem stanovnicima Novog Marofa na tome i neka to čine i dalje jer time štite vlastito i zdravlje drugih – poručio je Jenkač.

Gradonačelnik naglašava i da novomarofski Stožer civilne zaštite radi odlično.

– Uključene su operativne snage, formirali smo i uži sastav Stožera. Vatrogasci i policija su oni koji operativno djeluju u kontroli okupljanja i osvještavanju građana da se ne smijemo okupljati i zadržavati nego moramo držati socijalnu distancu. Bez obzira što imamo osjećaj da dolaskom lijepog vremena neke stvari jenjavaju, ne smijemo se zavaravati. Vidimo da je u nekim drugim zemljama situacija puno gora. Mi si ne možemo takve situacije dopustiti – kaže Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa dodaje da je nacionalni Stožer civilne zaštite uzeo dobar smjer i jako dobro vodi čitavu priču, koje su lokalni stožeri sastavni dio. Napominje da je velik pritisak na gradski Stožer i službenike koji izdaju propusnice.

– Molim građane da budu razumni i da zovu samo kad je to potrebno. S obzirom da se do sada nitko nije susreo, na čitavom svijetu, s ovakvom situacijom, pa niti mi, naputci se nekad i u danu mijenjanju. Teško je unaprijed predvidjeti sve one životne situacije koje bi se mogle dogoditi. Važno je da se to ne zloupotrebljava, jer se onda možda one bitne stvari ne rješavaju, a koje su se trebale rješavati. Itekako je važno da se službenike ne zagušuje s bespotrebnim zahtjevima – apelira Jenkač i dodaje da svaki dan imaju između 200 i 300 poziva i do stotinu izdanih propusnica.

Zbog situacije u kojoj je prvenstveni cilj zaustaviti širenje zaraze i zaštiti zdravlje, ponajprije najugroženijih, onih starijih, Grad Novi Marof morao je odustati od tradicionalne podjele paketa, „uskrsnice“ umirovljenicima.

– Kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave, odustajemo od podjele uskrsnica. Tradicionalno dijelimo uskrsne pakete, oko 1800 koliko imamo umirovljenika koji su ispod cenzusa od 1900 kuna mirovine. S obzirom da je preporuka stožera da nema fizičkih kontakata i da je riječ o populaciji starije životne dobi, neprimjereno bi bilo da netko hoda okolo s tim paketima, s kojima treba fizički manipulirati. U tom dijelu ne možemo zadovoljiti naputke stožera civilne zaštite. Molim umirovljenike za razumijevanje jer sve to činimo da zaštitimo njihovo zdravlje. Ove godine ćemo podjelu uskrsnih paketa prolongirati i pojačat ćemo ju za Božić – najavljuje gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.