Jenkač: "Bljesak" uvod u "Oluju", kojom je Hrvatska oslobođena od okupatora" Foto: Grad Novi Marof

Jenkač: "Bljesak" uvod u "Oluju", kojom je Hrvatska oslobođena od okupatora"

VV | 2.5.2020. u 13:41h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Bljesak” predstavnici Grada Novog Marofa predvođeni gradonačelnikom Sinišom Jenkačem položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen križa u Novom Marofu. Tom prilikom gradonačelnik Jenkač podsjetio je na važnost vojno-redarstvene akcije koja je predstavljao uvod u vojnu operaciju "Oluja”.

- Iznimno je važno da se prisjećamo i obilježavamo datume koji su obilježili našu povijest, a ovo je jedan od njih. Vojno-redarstvena operacija "Bljesak” predstavlja početak vidljivih aktivnosti Hrvatske vojske u oslobađanju državnog teritorija. Samim time doprinijela je i "Oluji” kojom su naši teritoriji oslobođeni od okupatora. U ovoj vrhunskoj akciji život je izgubio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. Svima njima sada odajemo počast, kao i njihovim obiteljima, uz duboko poštovanje za žrtvu u obrani naše hrvatske domovine – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Uz gradonačelnika Jenkača, počast su odali predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak, član Gradskog vijeća Miro Sabolić te načelnik Policijske postaje Novi Marof Nikola Beštek.

Posjetimo, vojno-redarstvena operacija "Bljesak“ Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.