Jedinstveni elektrobicikli za djecu proizvod su tvrtke iz Varaždinskih Toplica Foto: Grad Varaždinske Toplice

Jedinstveni elektrobicikli za djecu proizvod su tvrtke iz Varaždinskih Toplica

VV | 5.7.2021. u 20:55h | Objavljeno u Našim krajem

 Na nedavnom uspješno organiziranom moto susretu u Varaždinskim Toplicama predstavljen je elektrobicikl za djecu domaće tvrtke NABA Technology, koji je izazvao veliko zanimanje. Priča je počela iz ljubavi prema motorima i zbog sina koji je dobio drvenu guralicu, opisao je vlasnik i direktor tvrtke Nikica Antolković.

– Htjeli smo napraviti nešto što se može koristiti i ozbiljnije smo počeli. Budući da je posla bilo manje u vrijeme korone, a radimo CNC tokarenje i glodanje za razne industrije, odlučili smo razvijati ovo do kraja. Iz Kine nismo mogli dobiti neke komponente i krenuli smo sami u razvijanje, od nule. Proizvod je u fazi testiranja i do kraja godine ćemo biti gotovi. Onda počinjemo s isporukama. Stranica je već vani i imamo preglede čak iz Amerike. Imali smo testiranja i na Jarunu, gdje su nas ljudi vidjeli i pitali gdje se može kupiti. Interes postoji, na tržištu je malo toga, a elektrobicikli su jako popularni. Imamo i drugih ideja, za veće modele – rekao je Antolković.

elektrobicikl_3.jpg

Hrvoje Margetić iz NABA Technology istaknuo je da predstavljaju dva modela električnog bicikla za djecu.

– Postoji dječji balans bike, bez električnog pogona. Mi smo spojili taj balans bike sa strujom. Moguće je guranje s nogama, ali klincima pomaže gas kod učenja vožnje. Imamo aplikaciju kojom reguliramo brzinu, od početničkog moda do naprednog. To je već za spretnije vozače – kazao je Margetić te naglasio da je u proizvodu elektronika njihova, kao i baterija te kompletni aluminijski okvir i felge, odnosno proizvod je 90 posto iz Varaždinskih Toplica.
Darko Pokos, glavni dizajner, dodao je da im je cilj bio napraviti nešto kao u stilu BMX bicikla.

– Postojala su ograničenja s obzirom da se radi o električnom biciklu. Htjeli smo dobiti atraktivne linije, od kotača prema volanu, danas je to popularno linija na biciklima. I primjerice prednje vilice radili smo kakve nitko nema ili dodatne mogućnosti poput čipa da se može mijenjati geometrija kotača radi poboljšavanja vožnje. Interes je dobar, imamo mnogo upita nakon predstavljanja prototipa – potvrdio je Pokos.

Tvrtka zapošljava stotinjak ljudi, bazirani su na europsko tržište. U planu je širenje s novim proizvodima i brendovima te i novo zapošljavanje.

Ovakvu, kao i druge poduzetničke inicijative podupire i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.
– S ponosom mogu istaknuti da se u jednom takvom malom gradu proizvode jedinstveni bicikli u Europi. A proizvod je gotovo u cijelosti napravljen u tvrtki NABA Technology, u Varaždinskim Toplicama. Ovi krasni mali bicikli su budućnost za klince, za njihovu motoriku. To je nešto drugačije i posebnije, čega danas još na tržištu nema – rekla je gradonačelnica Ratković i dodala da gradska uprava takvim projektima može pomoći u kroz promoviranja proizvoda, što opet povratno promovira Grad Varaždinske Toplice.