JALŽABET Na školskoj priredbi učenici pokazali "kak je negda bilo", kak se plesalo i veselilo

vv | 20.6.2023. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

U petak, 16. lipnja, u Domu kulture Jalžabet održala se školska priredba s nazivom „Kak je negda bilo“. Bio je to svojevrsni sukus i predstavljanje istoimenog projekta i suradnje škole s KUD-om „Elizabeta“ i udrugama žena općine Jalžabet s ciljem promicanja kulture i tradicije ovog kraja.

Učenici su tijekom nastavne godine sudjelovali na raznim edukativnim radionicama na kojima su imali priliku okušati se u zaboravljenim vještinama poput heklanja, šivanja na platno, izrade i igranja „Mlina“, ukrasa od krep papira, folklornih plesova i sviranja tambura…

Na završnoj školskoj svečanosti na kojoj su sudjelovali učenici, učitelji, KUD „Elizabeta“, i školski zborovi prenio se dašak prošlosti putem predstavljanja tradicijskih plesova, sviranja tambura, starih pjesama, recitacija i scenskih igara.

Da je u školama i životima djece i odraslih vladala drugačija atmosfera, šiba i „klečanje na kuruzi“ prikazali su nam učenici dramskih skupina. Iako je život „negda“ bio teži, ljudi su unatoč siromaštvu obavljali svoje poslove uz pjesmu, pomagali su jedni drugima, a nakon obavljenih poslova zajednički su se veselili i plesali. Spoj tradicije, mladih i djece se pokazao kao dobitna kombinacija za sve, a zajedno doprinose očuvanju nematerijalne baštine i tradicijskih običaja ovog kraja.

Galerija slika