Izrada zaštitnih vizira za djelatnike bolnice Klenovnik: zaštita lagana i može se više puta koristiti Foto: Ilustracija

Izrada zaštitnih vizira za djelatnike bolnice Klenovnik: zaštita lagana i može se više puta koristiti

VV | 15.4.2020. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U kaotičnom vremenu pandemije koja je zahvatila Hrvatsku i cijeli svijet, liječnici, medicinsko osoblje i drugi djelatnici zdravstvenog sustava Službe za plućne bolesti i TBC u Klenovniku svakodnevno su izloženi riziku od zaraze koronavirusom.

Nastojeći prepoznati potrebu za zaštitom i pomoći tamo gdje je pomoć najpotrebnija, grupa ljudi je pokrenula humanitarnu akciju izrade zaštitnih vizira koji bi štitili usta, nos i oči od virusa te spriječili kapljični kontakt pacijenta i zdravstvenog djelatnika. Kako su istaknuli, tražili su jednostavniji i jeftiniji način izrade od izrade vizira 3D printerom. Vizir je izrađen od plastične folije, spužvice koja dolazi na čelo te elastične trake koja se čičak trakom pričvršćuje na lice vizira. Viziri izrađeni tako su veoma funkcionalni, lagani te čvrsto prianjaju uz čelo. Mogu se više puta koristiti i nesmetano dezinficirati.

Akcija je provedena u dogovoru s pročelnikom Službe u Klenovniku dr. Andrijom Golubom. Za početak je izrađeno te predano na korištenje 150 komada zaštitnih vizira. U akciju izrade, donacijama potrebnog materijala pridružili su se brojni obrtnici iz Ivanca i Lepoglave te Općina Klenovnik. 

Akcija neće stati samo na izradi vizira za Bolnicu Klenovnik, najavili su, već je u pripremi izrada vizira i za djelatnike Opće bolnice Varaždin i Doma zdravlja Ivanec.