Izmjene prostornog plana za jači razvoj turizma Velikog Bukovaca i razvoj gospodarstva

VV | 3.2.2021. u 19:57h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Veliki Bukovec, održanoj jučer, prihvaćene su 3. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine. Naime, prostorni se plan mijenja s ciljem usklađenja s posebnim propisima i aktima Varaždinske županije te Općine Veliki Bukovec, važnih za razvoj i uređenje prostora općine.

Između ostalog, izmjene i dopune odnose se na problematiku iz sektora prometa, infrastrukturnih sustava, vodnog gospodarstva, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, prirode i kulturnih dobara, sustava civilne zaštite, razvoja civilnog društva i drugih relevantnih područja.

- Povećavaju se građevinska područja naselja u odnosu na dosadašnji Plan za oko 12 %, pri čemu se najveći dio odnosi na planirane gospodarske zone u naseljima Veliki Bukovec i Kapela Podravska, i to za ciljane proizvodne tvrtke koje već djeluju na tom području. Također, radi osiguranja površina za nogometno igralište na novoj lokaciji u Velikom Bukovcu značajnije su se povećale i površine namijenjene sportu i rekreaciji. Zajedno s javnim i zaštitnim zelenim površinama njihova ukupna površina je u odnosu na važeći plan povećana za oko 70,9 % - rekao je načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić.

Između ostalih promjena, tu je i izdvojena gospodarska zona ugostiteljsko turističke namjene „Čuklin“, koja se utvrđuje kao nastavak razvoja već izgrađene površine zemljišta OPG-a. Naime, kako se područje transformiralo na način da u okviru zemljišta OPG-a danas prevladavaju ugostiteljski i turistički sadržaji, planira se i daljnji razvoj turizma u smislu izgradnje smještajnih turističkih kapaciteta.

Osim izmjena prostornog plana Vijeće je donijelo odluku o preuzimanju obveza plaćanja dijela cijene usluga prikupljanja otpada koja se odnosi na troškove nastale radom mobilnog reciklažnog dvorišta.

- Općina će preuzeti plaćanje naknade od 5,79 kn bez PDV-a mjesečno po jednom korisniku javnih usluga, a koja se odnosi na troškove nastale radom mobilnog reciklažnog dvorišta. Tako će cijena prikupljanja otpada za naše mještane ostati ista, a korištenje reciklažnog dvorišta potpuno besplatno – pojasnio je načelnik.

Vijećnici su na sjednici donijeli odluku o pokretanju jednostavne nabave za izvođenje radova rekonstrukcije mosta na rijeci Plitvici u Dubovici koji predviđaju njegovu obnovu i proširenje.

Procijenjena vrijednost nabave bez poreza na dodanu vrijednost ukupno iznosi 1.462.000 kn. Dio sredstava osigurana su u proračunu Općine Veliki Bukovec za 2021. godinu dok će drugi dio osigurati Hrvatske vode.

Također, prihvaćena je odluka o sufinanciranju troškova pogreba. Naime, Općina će sufinancirati razliku cijene pogreba koji će se održavati vikendom i neradnim danom u odnosu na cijenu pogreba radnim danom. Riječ je o troškovima pogreba za preminule osobe s prebivalištem na području općine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci