Izmjene Prostornog plana Općine Veliki Bukovec radi daljnjeg razvoja i uređenja općine

Varaždinske vijesti | 26.11.2020. u 15:44h | Objavljeno u Našim krajem

Javni uvid u prijedlog 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Veliki Bukovec traje do 7. prosinca.

U prostorijama Općine Veliki Bukovec u četvrtak, 26. studenog 2020. godine održano je javno izlaganje prijedloga 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenje Općine koje se rade s ciljem usklađenja s posebnim propisima i aktima Varaždinske županije te Općine Veliki Bukovec, važnih za razvoj i uređenje prostora općine.

Izmjene i dopune odnose se na problematiku iz sektora prometa, infrastrukturnih sustava, vodnog gospodarstva, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, prirode i kulturnih dobara, sustava civilne zaštite, razvoja civilnog društva i drugih relevantnih područja.

– Važećim Prostornim planom nisu bila evidentirana ni planirana izdvojena građevinska područja izvan naselja, a ovom izmjenom predviđa se nekoliko zona. Također, radi bolje diferencijacije prostora u naseljima utvrđen je unutar građevinskih područja naselja veći broj funkcionalnih zona – pojasnio je načelnik Općine Franjo Vrbanić.

Kazao je kako se građevinska područja naselja povećavaju u odnosu na dosadašnji Plan za oko 12 posto, pri čemu se najveći dio odnosi na planirane gospodarske zone u naseljima Veliki Bukovec i Kapela Podravska, i to za ciljane proizvodne tvrtke koje već djeluju na tom području.

– Radi osiguranja površina za nogometno igralište na novoj lokaciji u Velikom Bukovcu značajnije su se povećale i površine namijenjene sportu i rekreaciji. Zajedno s javnim i zaštitnim zelenim površinama njihova ukupna površina je u odnosu na važeći plan povećana za oko 70,9 posto – istaknuo je načelnik.

Spomenuo je i izdvojenu gospodarsku zonu ugostiteljsko turističke namjene „Čuklin“, koja se utvrđuje kao nastavak razvoja već izgrađene površine zemljišta OPG-a. Naime, kako se područje oblikovno i sadržajno transformiralo na način da u okviru zemljišta OPG-a danas prevladavaju ugostiteljski i turistički sadržaji, planira se i daljnji razvoj turizma u smislu izgradnje smještajnih turističkih kapaciteta.

– Izmjenama i dopunama usklađuje se i status istražnih i eksploatacijskih polja ugljikovodika, geotermalne vode i mineralnih sirovina prema evidenciji nadležnih javnopravnih tijela i sukladno podacima i zaključcima Rudarsko-geološke studije Varaždinske županije. Također, prostorni se plan usklađuje s propisima zaštite prirode i ekološke mreže – završio je načelnik.

Nadalje, grafičke dijelove Prostornog plana potrebno je uskladiti s važećim kartografskim koordinatnim sustavom Državne geodetske uprave te s Uredbom o informacijskom sustavu prostornog uređenja.

Izmjene i dopune odnose se na korekciju granica Općine prema podacima Državne geodetske uprave te korekciju granica građevinskog područja radi usklađenja s katastrom, evidencije stanja izgrađenosti i prema zahtjevima građana, građanskih udruga i poduzetnika s općinskog područja.

Također, značajnije je diferenciranje funkcionalnih zona u naseljima, a usklađuju se i stanja izvedenosti infrastrukturnih sustava s postojećim stanjem te planiranim i projektiranim zahvatima, sukladno podacima nadležnih tijela na ukupnom općinskom području.

Javni uvid u prijedlog 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Veliki Bukovec traje do 7. prosinca, a može se izvršiti u prostorijama Općine, svakog radnog dana u uredovno radno vrijeme, te na web stranicama Općine, kao i na stranicama izrađivača plana.

– Sve primjedbe obavezno se predaju pisanim putem na adresu općine – poručio je na kraju načelnik Vrbanić.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci