Osnovna škola u Svetom Iliji Foto: VV arhiva

Izgradnja nove škole u Svetom Iliji i dalje na čekanju

| 9.2.2018. u 15:41h | Objavljeno u Našim krajem

Učenici i učitelji Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji još uvijek nemaju odgovor hoće li i kada konačno dočekati jednosmjensku nastavu, odnosno izgradnju nove škole.

Naime, na konferenciji za medije o dugu države za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), župan Radimir Čačić se, odgovarajući na novinarsko pitanje, osvrnuo i na projekt izgradnje nove škole u Svetom Iliji.

- Na istom sastanku na kojem smo govorili o nagodbi za vraćanje duga Županiji, gospođi Divjak, koja je i sama iz općine Sv. Ilija, jasno smo rekli: Recite, što god hoćete, ali recite! Hoćete li ovaj projekt koji je malo veći, s većom dvoranom, s više učionica, tu smo, sve ćemo napraviti, utvrdit ćemo stanje... Moram napomenuti da je stari dio škole neprimjeren, star je gotovo 180 godina. Pitali smo ministricu žele li takav projekt ili žele novi objekt dolje, racionalniji, manji, s manjom dvoranom, primjeren broju učenika... Rekli smo joj: Recite što hoćete, a to što hoćete, nema problema, mi ćemo ga napraviti odmah, mi vam garantiramo da ćemo biti u roku od tri mjeseca spremni s projektom, ali recite da hoćete projekt! - odgovorio je Čačić i samo kratko dodao da je na tom sastanku dogovoreno da će iz Ministarstva znanosti obrazovanja u roku od 15 dana dati stav o tome što žele.

- To je dogovoreno isto kao što je i dogovoreno da će u roku od sedam dana poslati onu nagodbu pa je još ne vidimo - rekao je na kraju Čačić.

Spomenimo da je najstariji dio škole u Svetom Iliji izgrađen davne 1839. godine, drugi dio 1959., a najnoviji dio sa zbornicom, informatičkom učionicom, kuhinjom i blagovaonicom otvoren je 1996. godine. Škola radi u dvije smjene, a s obzirom da su sve aktivnosti učenika u slobodno vrijeme prilagođene tome, učenici ove škole ostaju zakinuti. Problem predstavlja i nedostatak zajedničkog prostora i primjerene dvorane. Naime, sadašnja sportska dvorana nalazi se u suterenu te uz veliki problem vlage, nema ni uvjete za izvođenje tjelesnog odgoja.