Iza Kluba mladih filatelista "Trakošćan" godina je puna aktivnosti

Iza Kluba mladih filatelista "Trakošćan" godina je puna aktivnosti Foto: Grad Lepoglava

Članovi Kluba mladih filatelista "Trakošćan" okupili su se u Trakošćanu na redovitoj godišnjoj Skupštini na kojoj se, uz osvrt na rad u prošloj godini raspravljalo o aktivnostima i programima koje Klub, koji okuplja 50-ak članova iz Lepoglave, Bednje, Klenovnika i Varaždinskih Toplica, planira provoditi u 2016. godini.

U Izvješću o radu, koje je podnio predsjednik Kluba mladih filatelista "Trakošćan" Dino Murić, istaknute su aktivnosti koje su obilježile proteklu godinu. Tijekom 2015. godine organizirana je škola filatelije kroz radionice koje su se u okviru izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti održavale u školama u Lepoglavi, Bednji, Klenovniku i Varaždinskim Toplicama.

Protekle je godine u Trakošćanu održana jubilarna 10. škola mladih filatelista i Nacionalna filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem. Škola je okupila 200-njak djece i mladih s mentorima iz cijele Varaždinske županije, zatim Krapinsko–zagorske županije te iz susjedne Slovenije. Prigodom njenog otvorenja, Školi je uručena odluka Upravnog odbora Hrvatskog filatelističkog saveza o imenovanju Škole mladih filatelista "Trakošćan" u Edukativni centar filatelije mladih Republike Hrvatske.

Na nacionalnoj izložbi mladih filatelista, uz filateliste iz cijele Hrvatske svojim su izlošcima sudjelovali izlagači iz Slovenije, Mađarske i Slovačke. Protekle je godine u organizaciji KMF-a Trakošćan održan 2. seminar za mentore mladih filatelista na kojem je sudjelovalo 14-oro učitelja iz škola s područja Varaždinske županije. Tom je prigodom održano niz predavanja na temu filatelije koja su objavljena u Zborniku seminara.

Uz edukativne, KMF Trakošćan je u 2015. godini provodio izlagačke aktivnosti u okviru kojih su članovi Kluba s uspjehom izlagali na 14. nacionalnoj filatelističkoj izložbi mladeži s međunarodnim sudjelovanjem u Šibeniku, na Nacionalnoj i Međunarodnoj filatelističkoj izložbi Croatica 2015, na izložbi u Trakošćanu te u Vukovaru i Mađarskoj. Osim sudjelovanja na drugim izložbama, KMF "Trakošćan" i sam je, povodom raznih manifestacija i događanja, organizirao izložbe u Lepoglavi, Bednji, Ludbregu i Klenovniku. Dakako, Klub je bio organizator Nacionalne filatelističke izložbe mladih s međunarodnim sudjelovanjem u Trakošćanu.

Vezano za izdavačke aktivnost KMF "Trakošćan", istaknuto je izdavanje prigodnih poštanskih žigova, omotnica i dotisaka na dopisnicama povodom Uskrsa, Dana Općine Bednja, Velike Gospe i Božića u Bednji, povodom Valentinova, Uskrsa i Božića u Lepoglavi te dva prigodna žiga povodom održavanje 10. škole mladih filatelista i Nacionalne filatelističke izložbe.

Brojne su aktivnosti planirane i u programu rada Kluba za 2016. godinu. I u ovoj će se godini nastaviti s održavanjem škola filatelije kroz radionice u školama, organizirana će bit dva do tri seminara za mentore mladih filatelista, a u planu je pokretanje inicijative i formiranja stručnog tima za izdavanje filatelističke početnice. Ove će se godine u Trakošćanu organizirati 11. škola mladih filatelista i Nacionalna filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem.

- Djeca polaznici Škole upoznaju domovinu, ali i zemlje Europe i svijeta, zbližuju se i mijenjaju svoje kulturološke navike, poglede na svijet i upoznaju sustav pravih vrijednosti. Pokazalo se da su djeca – filatelisti redom dobri studenti, lakše se uključuju u društvo, klone se ovisnosti, dalje se obrazuju i svestrano pomažu u gospodarskom i kulturnom razvoju jedinica lokalnih samouprava, županije i zemlje, sukladno svom obrazovanju – istaknuo je Murić govoreći o očekivanim rezultatima Škole mladih filatelista.

Klubu mladih filatelista "Trakošćan" i njegovim članovima na Skupštini su upućene riječi pohvale za učinjeno. Između ostalih uputili su ih načelnik općine Bednja Mirko Bistrović, ujedno i potpredsjednik Kluba, te zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je spomenuo pritom i rijetku povezanost Lepoglave s filatelijom.

 - Da se Lepoglava i filatelija vole javno potvrđuje činjenica kako se lepoglavski motivi nalaze na čak devet poštanskih maraka s čime se može pohvaliti mali broj gradova u Europi. Upravo zbog te činjenice za koju su prvenstveno zaslužni filatelisti i naravno lepoglavska kulturna baština, Grad Lepoglava potiče rad Kluba mladih filatelista koji kroz financirane projekte proteklih godina klincima u našim školama nudi zanimljivu vannastavnu aktivnosti kroz koju je prošlo desetke i desetke učenika. Svi su ti mladi ljudi kroz filateliju upoznali s jedne strane samu filateliju, ali i moć koju marke imaju jer su nekad spajale kontinente, a sad spajaju ljude, posebno mlade ljude - zaključio je Kovač.

"Pazi što poželiš da ti se to i ne ostvari" poslovica je koja se nekoliko puta provukla tijekom trajanja Skupštine. Naime, istaknuto je da je Klub mladih filatelista "Trakošćan" u dosadašnjem radu uspio ostvariti sve zacrtane ciljeve i želje te da je nadmašio sva očekivanja pa čak otišao korak naprijed.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.