Ivanečki gimnazijalci posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec Foto: Zdenko Horvat

Ivanečki gimnazijalci posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec

vv | 19.5.2024. u 13:01h | Objavljeno u Našim krajem

Maturanti 4. G1 i 4. G2 razreda gimnazije Srednje škole Ivanec, s profesoricom povijesti Petrom Svetec Posavec, u sklopu terenske nastave boravili su u utorak i četvrtak u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec.

U Centru su ih ugostili domaćini iz UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, te im uz pomoć njegova sadržaja približili značajnu ulogu bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, s čijeg je područja u postrojbama Hrvatske policije i Hrvatske vojske na bojišnicama diljem Hrvatske boravilo preko 4000 hrvatskih branitelja i braniteljica, a 28 ih je poginulo.

Pjer Jagetić, voditelj edukacijskog tima Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec i Ljudvek Cikač, voditelj edukativnog tima UDVDR Podružnice Varaždinske županije, učenicima su govorili o periodu prije i za vrijeme Domovinskog rata, naglasivši veliku ulogu hrvatskih branitelja, kao i cijelog našeg kraja u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske. O čemu se u našoj, ali i široj javnosti malo zna, pomalo i zaboravlja, a rijetko govori. A na taj dio naše povijesti itekako moramo biti ponosni, naglašeno je.

Zato je upravo Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec pravo, autentično mjesto bogatog sadržaja, te velikog iskustva i znanja prezentera, na kojemu se mogu dobiti brojne informacije bazirane na povijesnim činjenicama. Uz one više ili manje poznate, dostupan je i veliki broj zaboravljenih ili javnosti nepoznatih događanja iz prve polovice 90-ih godina prošloga stoljeća, koje prenose neposredni sudionici toga vremena.

Učenici su sa zanimanjem razgledavali brojne fotografije iz doba Domovinskog rata na kojima su prepoznali članove svojih obitelji, registarske oznake, ratne dokumente, domovinske i agresorske uniforme, oznake hrvatske vojske i policije, kao i one agresorskih postrojbi, novac s područja Hrvatske i okolnih zemalja, te dijelove naoružanja, kao i dokumentarnih zapisa, dobivši odgovore na pitanja koje su postavili.

Poput onih vezanih uz mjesta i načine nastanka pojedinih fotografija, porijekla registarskih oznaka ili svrha ratnih dokumenata i oznaka, zanimalo ih je i na kojem je području Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovao najvećih broj hrvatskih branitelja našega kraja.

Također, domaćini su im iznosili svoja osobna ratna iskustva i sjećanja, poput onoga ili Vjekoslava Špaca, vukovarskog branitelja i zatočenika srpskih koncentracijskih logora ili Zdenka Horvata, ratnog poručnika korvete, koji im je ukratko prenio svoja iskustva prilikom prijema mladih vojnika koji su, ne želeći pucati po sunarodnjacima, bježali iz agresorske JNA.

Ivan Sambol, teško ranjen u Pakracu u proljeće 1992. godine kratko im je pojasnio svoja traumatična iskustva iz Domovinskog rata.

Uz pomoć makete koja je na poklon dobivena kod nedavnog posjeta UDVDR Podružnici Osječko-baranjske županije, te kratkog dokumentarnog zapisa od 27. lipnja 1991. godine prezentirana im je i priča o glasovitom 'crvenom fići', simbolu otpora agresoru u Osijeku.

Uz one iz Domovinskog rata u neformalnom se razgovoru s učenicima govorilo i o nekim drugim, poput onih s glazbenom tematikom i još ponešto.

- Zahvaljujemo Srednjoj školi Ivanec na organizaciji i posjeti Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec, kojemu je upravo edukacija učenika i mlađih naraštaja osnovna svrha i svaki obilazak iznimno nas raduje - javili su iz memorijalnog centra.

Označeno u