Ivanečki dragovoljci i veterani sudjeluju u snimanju dokumentarca "Zaboravljena mladost"

MGA/VV | 13.10.2019. u 18:44h | Objavljeno u Našim krajem

Svih 12 članova Središnjeg odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nazočilo je 33. Sjednici ovog saziva koja se održala u Lovačkom domu u Margečanu. Do kraja godine ključne aktivnosti su obilježavaje sjećanja na Vukovar, završna faza snimanja dokumentanog filma „Zaboravljena mladost“ i dorada programa predavanja „Domovinski rat-Istina o slobodi“. 

Uz četvero članova iz Nadzornog odbora i Suda časti UDVDR Ogranak Ivanec, sjednici je nazočilo i petero iz užeg predsjedništva HVIDR-e Ivanec, kao i vodstava DVD-a Gačice i Pčelarske udruge Čmalico Bednja. Glavne teme sjednice bile su brojne aktivnosti provedene tijekom ljeta, kao i priprema za one koje su u planu do kraja 2019., te su upravo iz tih razloga pozvani predstavnici Udruga s kojima je ivanečki Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ostvario suradnju na provedbi projekata. Tako su Milan Vukovski i Danijel Godinić iz Pčelarske udruge Čmalico izrazili zadovoljstvo započetom suradnjom s ivanečkim dragovoljcima i veteranima, naglasivši kako i u njihovoj udruzi ima veliki broj hrvatskih branitelja koji svojim djelatnostima na određeni razbijaju predrasude o toj, u društvu često marginaliziranoj, populaciji.

„Medni dan“, zajednička aktivnost provedena u Ivancu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kada je građanima poklonjeno preko stotinu flašica prvoklasnog meda, izazvala je brojne pozitivne reakcije, te će se takav ili sličan vid suradnje nastaviti i u sljedećoj godini s više sličnih manifestacija na širem području, zajednički je zaključak.

U analizi „4. memorijala sjećanja na poginule hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju“, Franjo Piskač, Anđelko Brezovec i Juraj Vincek iz DVD-a Gačice izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom i provedbom cijelog događanja koji je okupio više od 200 sudionika i brojen pohvale. Stoga nema razloga da se tradicija ne nastavi, posebice jer je s ivanečkim dragovoljcima i veteranima iznimno ugodno i jednostavno surađivati, naglasili su.

4. Memorijalni turnir u odbojci na pijesku u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Ivanca Željka Putara Grdaka i Romana Ribića proveden je s Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec i ta je aktivnost, ponajviše zahvaljujući vodstvu i igračicama kluba, kao i sudionicima, također bila uspješna. Na 14. memorijal sjećanja na poginule hrvatske branitelje u obrani Vukovara Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića osvrnuo se Zvonko Galić, potpredjednik Organizacijskog odbora, i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, ocijenivši da je bilo najbolje organizirano, provedeno i posjećeno od svih dosadašnjih izdanja. Ivan Sambol iz HVIDR-e predložio je da se udruge više angažiraju na Hodočašće u Loboru, s obzirom na to da ono prerasta u važan događaj za cijeli Sjever Hrvatske.

Analiziran je i tijek snimanja materijala za dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, čija je, trenutno, posljednja faza odrađena na području Erduta, Dalja, Borovog Naselja, Vukovara i Tovarnika. I tu je zajednički zaključak vodstava UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, involviranih u ovaj projekt, kako se
radi o kvalitetnog projektu i uz manje probleme koji se rješavaju 'u hodu', sve ide po planu.

Nakon saslušane analize provedenih programa od strane gostiju-suorganizatora, izražena im je zahvala na suradnji, te najavljen njezin nastavak i u narednom razdoblju. Od nadolazećih aktivnosti, UDVDR Ogranak Ivanec bit će dijelom uključen u memorijalni karate turnir u spomen na poginule hrvatske branitelje s područja Ivanca kojeg organizira Karate klub Ivanec, te u provedbu memorijalnog sjećanja u spomen na preminule hrvatske branitelje Josipa Solinu i Josipa Krtanjeka, koji će se održati u Jerovcu. Oba u subotu, 19. listopada.

Do kraja godine glavna će aktivnost biti druga faza programa „6. Dani sjećanja na Vukovar 'Ni Sjene više nema' – 2019“, čiji će centrani dio biti održan u nedjelju, 17. studenog. Tada će se u 15:30 sati na groblju u Kamenici odati počast poginulim vukovarskim braniteljima Stjepanu Vusiću, Tomi Jamboru i Josipu Kapustiću, potom će se u 18 sati u župnoj crkvi u Ivancu služiti Sveta misa zadušnica, a u 19 sati održati tradicionalna Kolona sjećanja, putem od župne crkve do Spomen obilježja u Ivancu. Isto tako, na groblju u Lepoglavi na dan njegove pogibije, 8. studenog, odat će se počast i poginulom hrvatskom branitelju Dragutinu Godiniću, a krajem listopada ili početkom studenog održat će se i 2. memorijalni humanitarni turnir, s kojeg će prihod biti doniran potrebitima s našeg područja.

Također, ulazi se u završnu fazu snimanja dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, te će se tako nadolazeći tjedan raditi u Rakitju, na Plitvicama, u Kninu i okolici, te s nekim hrvatskim braniteljima i na širem području Ivanca. Nadalje, radi se na korekcijama programa predavanja „Domovinski rat – Istina o slobodi“, a prema iskustvima s ranijih predavanja, odnosno interesima i prijedlozima profesora, učitelja i učenika, uočenih na predavanjima, a sve kako bi se s poboljšanim ušlo u novi ciklus predavanja u školama šire regije. Upravo su snimanje dokumentarnog filma i predavanja po školama dvije ključne aktivnosti kojima UDVDR Ogranak Ivanec, prema procjenama mnogih, kvalitetno promiče vrijednosti Domovinskog rata, te će one biti glavna preokupacija u radu tijekom 2020. i u godinama iza nje.

A da se UDVDR Ivanec smatra i jednim od važnijih dijelova društvenog života dokaz su pozivi na suradnju od strane sve većeg broja udruga, i to ne samo iz Ivanca, a posebice povećan broj sudionika na projektima, kao i uključivanje donatora, pojedinaca i poduzeća, koji podupiru projekte prepoznajući očito i na taj način kvalitetnu provedbu aktivnosti u interesu šire zajednice. Rad udruge u najvećem dijelu podupire Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je prihvatilo oba, ove godine, predložena programa, potom Varaždinska županija, dva od tri predložena projekta prihvatio je Grad Ivanec, a značajnu pomoć pruža i Grad Lepoglava.

Uključuju se i sami članovi, bilo putem potpore uplatom članarina ili nazočnosti pojedinim aktivnostima, a u vodstvu udruge se trude da im pomognu koliko je moguće, pa tako članovi Ogranka mogu koristiti popuste u Očnom centru Ivanec, na Adria Oil benzinskoj postaji i trgovini, posreduje im se kod sistematskih pregleda, pomaže savjetima i drugo, a u skoroj budućnosti potpisat će se ugovor s još ejdnim centrom gdje će članovi imati popust pri kupovini. U završnom dijelu sjednice iznesena je informacija o provedbi sistematskih pregleda tijekom rujna i listopada, koji je kvalitetno napravljen u sinergiji UDVDR Ogranak Ivanec, Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Varaždinu i Opće bolnice Varaždin i na kojem je 25 članova Ogranka prošlo sve liječničke preglede. S tim u vezi, trenutno se radi na prikupljanju zainteresiranih članova za novi ciklus prijave na sistematske preglede, a nekoliko je hrvatskih branitelja prenijelo informaciju kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja poslao obavijesti o prijave na preglede.

Označeno u