Ivanečki dragovoljci i veterani sudjeluju u snimanju dokumentarca "Zaboravljena mladost"

Napisao/la: MGA/VV -

Svih 12 članova Središnjeg odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nazočilo je 33. Sjednici ovog saziva koja se održala u Lovačkom domu u Margečanu. Do kraja godine ključne aktivnosti su obilježavaje sjećanja na Vukovar, završna faza snimanja dokumentanog filma „Zaboravljena mladost“ i dorada programa predavanja „Domovinski rat-Istina o slobodi“. 

Uz četvero članova iz Nadzornog odbora i Suda časti UDVDR Ogranak Ivanec, sjednici je nazočilo i petero iz užeg predsjedništva HVIDR-e Ivanec, kao i vodstava DVD-a Gačice i Pčelarske udruge Čmalico Bednja. Glavne teme sjednice bile su brojne aktivnosti provedene tijekom ljeta, kao i priprema za one koje su u planu do kraja 2019., te su upravo iz tih razloga pozvani predstavnici Udruga s kojima je ivanečki Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ostvario suradnju na provedbi projekata. Tako su Milan Vukovski i Danijel Godinić iz Pčelarske udruge Čmalico izrazili zadovoljstvo započetom suradnjom s ivanečkim dragovoljcima i veteranima, naglasivši kako i u njihovoj udruzi ima veliki broj hrvatskih branitelja koji svojim djelatnostima na određeni razbijaju predrasude o toj, u društvu često marginaliziranoj, populaciji.

„Medni dan“, zajednička aktivnost provedena u Ivancu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kada je građanima poklonjeno preko stotinu flašica prvoklasnog meda, izazvala je brojne pozitivne reakcije, te će se takav ili sličan vid suradnje nastaviti i u sljedećoj godini s više sličnih manifestacija na širem području, zajednički je zaključak.

U analizi „4. memorijala sjećanja na poginule hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju“, Franjo Piskač, Anđelko Brezovec i Juraj Vincek iz DVD-a Gačice izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom i provedbom cijelog događanja koji je okupio više od 200 sudionika i brojen pohvale. Stoga nema razloga da se tradicija ne nastavi, posebice jer je s ivanečkim dragovoljcima i veteranima iznimno ugodno i jednostavno surađivati, naglasili su.

4. Memorijalni turnir u odbojci na pijesku u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Ivanca Željka Putara Grdaka i Romana Ribića proveden je s Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec i ta je aktivnost, ponajviše zahvaljujući vodstvu i igračicama kluba, kao i sudionicima, također bila uspješna. Na 14. memorijal sjećanja na poginule hrvatske branitelje u obrani Vukovara Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića osvrnuo se Zvonko Galić, potpredjednik Organizacijskog odbora, i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, ocijenivši da je bilo najbolje organizirano, provedeno i posjećeno od svih dosadašnjih izdanja. Ivan Sambol iz HVIDR-e predložio je da se udruge više angažiraju na Hodočašće u Loboru, s obzirom na to da ono prerasta u važan događaj za cijeli Sjever Hrvatske.

Analiziran je i tijek snimanja materijala za dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, čija je, trenutno, posljednja faza odrađena na području Erduta, Dalja, Borovog Naselja, Vukovara i Tovarnika. I tu je zajednički zaključak vodstava UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, involviranih u ovaj projekt, kako se
radi o kvalitetnog projektu i uz manje probleme koji se rješavaju 'u hodu', sve ide po planu.

Nakon saslušane analize provedenih programa od strane gostiju-suorganizatora, izražena im je zahvala na suradnji, te najavljen njezin nastavak i u narednom razdoblju. Od nadolazećih aktivnosti, UDVDR Ogranak Ivanec bit će dijelom uključen u memorijalni karate turnir u spomen na poginule hrvatske branitelje s područja Ivanca kojeg organizira Karate klub Ivanec, te u provedbu memorijalnog sjećanja u spomen na preminule hrvatske branitelje Josipa Solinu i Josipa Krtanjeka, koji će se održati u Jerovcu. Oba u subotu, 19. listopada.

Do kraja godine glavna će aktivnost biti druga faza programa „6. Dani sjećanja na Vukovar 'Ni Sjene više nema' – 2019“, čiji će centrani dio biti održan u nedjelju, 17. studenog. Tada će se u 15:30 sati na groblju u Kamenici odati počast poginulim vukovarskim braniteljima Stjepanu Vusiću, Tomi Jamboru i Josipu Kapustiću, potom će se u 18 sati u župnoj crkvi u Ivancu služiti Sveta misa zadušnica, a u 19 sati održati tradicionalna Kolona sjećanja, putem od župne crkve do Spomen obilježja u Ivancu. Isto tako, na groblju u Lepoglavi na dan njegove pogibije, 8. studenog, odat će se počast i poginulom hrvatskom branitelju Dragutinu Godiniću, a krajem listopada ili početkom studenog održat će se i 2. memorijalni humanitarni turnir, s kojeg će prihod biti doniran potrebitima s našeg područja.

Također, ulazi se u završnu fazu snimanja dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, te će se tako nadolazeći tjedan raditi u Rakitju, na Plitvicama, u Kninu i okolici, te s nekim hrvatskim braniteljima i na širem području Ivanca. Nadalje, radi se na korekcijama programa predavanja „Domovinski rat – Istina o slobodi“, a prema iskustvima s ranijih predavanja, odnosno interesima i prijedlozima profesora, učitelja i učenika, uočenih na predavanjima, a sve kako bi se s poboljšanim ušlo u novi ciklus predavanja u školama šire regije. Upravo su snimanje dokumentarnog filma i predavanja po školama dvije ključne aktivnosti kojima UDVDR Ogranak Ivanec, prema procjenama mnogih, kvalitetno promiče vrijednosti Domovinskog rata, te će one biti glavna preokupacija u radu tijekom 2020. i u godinama iza nje.

A da se UDVDR Ivanec smatra i jednim od važnijih dijelova društvenog života dokaz su pozivi na suradnju od strane sve većeg broja udruga, i to ne samo iz Ivanca, a posebice povećan broj sudionika na projektima, kao i uključivanje donatora, pojedinaca i poduzeća, koji podupiru projekte prepoznajući očito i na taj način kvalitetnu provedbu aktivnosti u interesu šire zajednice. Rad udruge u najvećem dijelu podupire Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je prihvatilo oba, ove godine, predložena programa, potom Varaždinska županija, dva od tri predložena projekta prihvatio je Grad Ivanec, a značajnu pomoć pruža i Grad Lepoglava.

Uključuju se i sami članovi, bilo putem potpore uplatom članarina ili nazočnosti pojedinim aktivnostima, a u vodstvu udruge se trude da im pomognu koliko je moguće, pa tako članovi Ogranka mogu koristiti popuste u Očnom centru Ivanec, na Adria Oil benzinskoj postaji i trgovini, posreduje im se kod sistematskih pregleda, pomaže savjetima i drugo, a u skoroj budućnosti potpisat će se ugovor s još ejdnim centrom gdje će članovi imati popust pri kupovini. U završnom dijelu sjednice iznesena je informacija o provedbi sistematskih pregleda tijekom rujna i listopada, koji je kvalitetno napravljen u sinergiji UDVDR Ogranak Ivanec, Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Varaždinu i Opće bolnice Varaždin i na kojem je 25 članova Ogranka prošlo sve liječničke preglede. S tim u vezi, trenutno se radi na prikupljanju zainteresiranih članova za novi ciklus prijave na sistematske preglede, a nekoliko je hrvatskih branitelja prenijelo informaciju kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja poslao obavijesti o prijave na preglede.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.