Ivanečki Crveni križ u humanitarnoj akciji "Uz nas niste sami - Za dostojanstven život"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Ivanečki Crveni križ u humanitarnoj akciji "Uz nas niste sami - Za dostojanstven život" Foto: GDCK Ivanec

Hrvatski Crveni križ u povodu svoje 140. obljetnice, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom organizira humanitarnu akciju "Uz nas niste sami – Za dostojanstven život", koja je prigodno započela na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada i traje do 31. listopada.

- Humanitarnom akcijom želimo skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe. Žive nerijetko zaboravljeni od svih i često u neljudskim uvjetima. Riječ je o ljudima koji su nas odgajali i skrbili o nama, a danas, kada nas najviše trebaju, prepušteni su sami sebi. RH staro je društvo. Starije osobe po prihodima spadaju u najsiromašniju dobnu skupinu (26,5 posto), te su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti. Povećanje udjela starijeg stanovništva i produljenje životnog vijeka dovodi do pojačane potrebe sve većeg broja ljudi koji trebaju pomoć u starijoj životnoj dobi - pojašnjava Jasminka Ruhek, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

U sklopu humanitarne akcije prikupljat će se sredstva za 140 osoba, kao simbol za 140 godina Hrvatskog Crvenog križa. Riječ je o osobama koje žive u neodgovarajućim uvjetima diljem Hrvatske i to uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju, stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Ivanečki Crveni križ predložio je tri staračka samačka kućanstva za uključenje u ovaj veliki projekt odnosno humanitarnu akciju - po jednu staru osobu s područja općine Bednja i gradova Ivanec i Lepoglava.

- Riječ je o korisnicima zajamčene minimalne naknade preko Centra za socijalnu skrb, dakle, o kućanstvima koja žive od 920 kuna mjesečno, u lošim stambenim uvjetima, dva od ova tri kućanstva nemaju vode u kući, udaljeni su od najbližih gradskih ili općinskih središta, narušenog zdravstvenog stanja. Dva kućanstva obilazi gerontodomaćica Društva Crvenog križa Varaždinske županije koja im pomaže u obavljanju svakodnevnih potreba, a jedna osoba uključena je u program Pomoć u kući kao priznato pravo preko CZSS Ivanec. Takvi programi od izuzetne su pomoći staračkim domaćinstvima, jer se ne radi samo o staračkim domaćinstvima koja žive u siromaštvu, već o osobama koje su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti - napominje J. Ruhek.

U humanitarnoj akciji prikupljaju se sredstva za potrebe koje su uočene na terenu, odnosno iskazane od samih korisnika za koje se sredstva i prikupljaju. Naime, sredstva koja se prikupe koristit će se za kupovinu štednjaka na drva, drva za ogrjev, uređenje podova i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj osoba živi, odnosno za poboljšanje uvjeta stanovanja, te osiguranje paketa hrane, a svaka će osoba dobiti taj "paket pomoći".

Akciju možete podržati na sljedeće načine:
- Pozivom na broj: 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om)
- Uplatom na račun: IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

- Pridružite nam se, pokažimo zajedno da nam je stalo do naših starih i nemoćnih i vratimo im pravo na dostojanstven život! - pozivaju iz GDCK Ivanec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.