IVANEC "Zebice - ptičeki se ženiju": Stotine djece i mališana na ptičjim svatovima u gradskom parku

VV | 12.2.2024. u 09:40h | Objavljeno u Našim krajem

S priredbe je svako dijete kući ponijelo kutijicu sa slatkišima, čime je produljena prastara legenda o ptičjim svatovima koji nakon ženidbe dječici ostavljaju simbolične darove na grančicama stabala

Više stotina djece i mališana iz Ivanca, ali i susjednih gradova i općina u pratnji svojih roditelja, baka i djedova u subotu se, 10. veljače, okupilo u gradskom parku na priredbi Zebice – ptičeki se ženiju, koju je 11. godinu zaredom organizirala Udruga udomitelja Nada Ivanec.

U želji da, u eri komercijalnog obilježavanja Valentinova, djeci prenesu djelić starih priča koje govore o noćnim ptičjim svadbama u krošnjama stabala, nakon kojih su ptičice dječici na grančicama ostavljale skromni darak, Nada je i ove godine u dogovoru s dječjim vrtićima u gradskom parku priredila ovu manifestaciju. A ona je zimus bila veselija i bučnija nego obično, jer – u program su se sa svojim odgojiteljicama uključila djeca iz svih vrtića - Ivančica, Bambija i Svijeta mašte.

Nakon što su grmlje i stabalca u parku okitili ptičicama, srcima i mnoštvom drugih ukrasa, maleni su svojim pjesmama i plesom oduševili sve nazočne te im izmamili buran pljesak i klicanje. A kako je to nekad bilo, podsjetila je odgojiteljica Andreja Canjuga Šantalab iz Dječjeg vrtića Ivančice, koja je malenima ispričala legendu o ptičjim svatovima, a odrasle podsjetila na dane njihova siromašnog djetinjstva, kada su dječica bosonoga po snijegu pohrlila po koji bombončić koji su im na grančicama ostavili pernati svatovi. Pritom su im ozeble nožice, odnosno, „uhvatili“ su zebice, a otuda i naziv ove lijepe dječje priredbe. Sve nazočne kratko je pozdravila Mladenka Ravenski, predsjednica Udruge Nada, koja već godinama sa svojim suradnicama i volonterkama vrijedno priprema i provodi ovu manifestaciju.

Ljetos su u pomoć priskočili i vrtići i Grad Ivanec, koji od prvoga trenutka novčano, a ove godine i logistički, daje vjetar u leđa ovoj vrijednoj dječjoj manifestaciji. Svako dijete je nakon priredbe dobilo kutijicu s nekoliko slatkiša, pri čemu su se maleni jako razveselili poklonima kojima su ih počastili ptičji svatovi iz dječje priče. Veselje u parku nastavljeno je uz druženje te uz kuhano vino i punč za odrasle. Generalni sponzor i ove je godine bio Grad Ivanec, a organizatori su uputili zahvale svim sponzorima i građanima koji su pomogli donacijom slatkiša. Program je vodila Natalija Maček. Foto: B. Težak