Milorad Batinić i Dubravko Bilić Foto: VV arhiva

Ivanec traži osnivačka prava nad školama, podrška stigla i iz Ludbrega

Varaždinske vijesti | 5.3.2019. u 16:57h | Objavljeno u Našim krajem

Na idućoj sjednici ivanečkoga Gradskog vijeća, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić predložit će vijećnicima da od Varaždinske županije zatraže da Gradu Ivancu prenese osnivačka prava nad svim školama na svom administrativnom području.

- Ukoliko Grad dobije osnivačka prava, jamčim da ćemo ivanečku školu dograditi do 2021. godine. Time bismo napokon omogućili da i 700 ivanečkih osnovnoškolaca može pohađati nastavu u jednoj smjeni – izjavio je Batinić na 21. sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o toj temi vijećnika Ivana Sedlara.

Naime, kako ističu iz Grada Ivanca, Ivančani su revoltirani činjenicom da se ovaj projekt ne miče s mrtve točke.

- S obzirom na to da na pitanja koja mu o dogradnji upućuju ivanečki vijećnici u Županijskoj skupštini (Katica Levanić, Vladimir Grudenić) župan Čačić izbjegava odgovor i upućuje sarkastične primjedbe, Sedlara je zanimalo raspolaže li Grad informacijom o tome u kojoj je fazi projekt dogradnje - izvijestili su iz Grada.

M. Batinić podsjetio je da za vrijeme župana P. Štromara za dogradnju OŠ Ivanec izrađena kompletna projektna dokumentacija, ishođena je lokacijska i dobivena građevinska dozvola. Dogradnja je trebala uslijediti u mandatu novog župana Čačića.

"Zašto radovi nisu počeli?"

- U srpnju 2017. odazvali smo se sastanku koji je sazvao župan, a na kome se razgovaralo o dogradnji onih škola koje još nemaju nastavu u jednoj smjeni. Tada je župan naglasio "da je nužno da se škole za koje postoje gotovi projekti, riješeni imovinsko-pravni odnosi i od državnih institucija potvrđena opravdanost, realiziraju u najkraćem roku kroz model JPP-a“ i to na način da u tom modelu država sudjeluje s 55%, Županija s 35%, a Grad s 10% sredstava. Grad Ivanec takav je prijedlog prihvatio – obrazložio je Batinić i dodao da radovi na školi do danas ipak nisu počeli, iako su u međuvremenu otklonjene sve prepreke za realizaciju takvog ili nekog drugog modela dogradnje (Vlada RH u međuvremenu je regulirala model JPP-a).

- Gradnja, dogradnja i opremanje škola u isključivoj je nadležnosti županije kao njihovih osnivača. Stoga županove izjave, kojima navodnu odgovornost prebacuje na Grad ili državu, nemaju temelja i naprosto, nisu istinite. Što se države tiče, Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi precizirano je da se u državnom proračunu „sredstva za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola mogu izdvojiti samo iznimno, i to u slučaju ako je objekt u stanju nedovoljne sigurnosti i ugroze života i zdravlja učenika“, što u Ivancu nije tako. Odnosno, ovdje nema zakonske osnove da dogradnju financira država. Dakle, i više je nego očito da Grad Ivanec ne bježi od dogradnje, iako ona nije u njegovoj nadležnosti. Županija je ta koja bježi - naglasio je Batinić.

"Ivanečke škole nema u proračunu Županije za 2019."

Županija, ističe gradonačelnik, ima nekoliko načina da dogradi ivanečku školu.

- Može to učiniti kreditnim zaduživanjem (a i Grad se spreman uključiti s 10% sredstava); nadalje, može to učiniti i kroz zakonski reguliran model JPP-a, a mogla bi i vlastitim proračunskim sredstvima koja su joj – temeljem fiskalnog izravnanja i poreznog zakona koji je inicirao upravo HNS, a Plenkovićeva Vlada prihvatila – povećana za oko 10 milijuna kuna. Međutim, očito je da župan Čačić to ne želi, a dokaz tomu je da za ovu investiciju sredstva uopće nisu osigurana u proračunu Županije za 2019. Ivanečkih 700 učenika i njihovih roditelja ovakav odnos ne zaslužuju – zaključio je Batinić.

Bilić: Osnivačka prava lokalnoj zajednici

Ivanečka inicijativa pozitivno je odjeknula i u Ludbregu.

- Nadamo se da će i drugi gradovi uvidjeti značaj ovakvih inicijativa koju je Grad Ludbreg pokrenuo još prošle godine iako ju do danas još uvijek nismo uspjeli realizirati zbog nerazumijevanja većine vijećnika Županijske skupštine koji su naš prijedlog odbili. I dalje smo odlučni u ovoj namjeri jer smatram kako lokalna zajednica najbolje zna i shvaća potrebe obrazovne ustanove koja na tome prostoru djeluje. Svjesni smo da je Varaždinska županija uložila velike novce u jednosmjensku nastavu, centre izvrsnosti, ali svejedno je ovakav model upravljanja gledajući s današnje perspektive, zastario. Grad Ludbreg dokazao se u brojnim područjima, a kad je u pitanju obrazovanje nema mjesta za kompromis jer djeca zaslužuju najbolje moguće uvjete. Za potrebe naše osnovne škole godišnje izdvajamo oko pola milijuna kuna iako nije naša. Osiguravamo besplatan prijevoz za sve naše učenike, sufinanciramo školsku kuhinju, kupujemo udžbenike, osiguravamo bon za kupnju školske opreme - rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i dodao da je Ludbreg pokrenuo i produženi boravak koji u tamošnjoj školi djeluje sada već petu godinu zaredom, uz financijsku potporu Grada, a financiraju i pomoćnika u nastavi.

- Obrazovanje nikako ne smije biti igračka i upravo iz tog razloga puno je logičnije da osnivačka prava nad školom ima lokalna zajednica. Obzirom da je i Grad Ivanec uvidio prednosti takvog modela, nadam se da će i Županija uvidjeti da ovo nije politička igra već briga lokalne zajednice za svoje stanovnike kojima smo mi dužni osigurati najbolje uvjete - zaključio je Bilić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci