Ivanec se s ponosom i pijetetom poklonio žrtvama za slobodu Domovine

VV | 18.11.2022. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak je komemorativnim skupovima u Kamenici i Ivancu odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Uz polaganje cvjetnih aranžmana, paljenje svijeća i molitvu koju je predvodio kamenički župnik, vlč. Rafael Mikec, počast na njihovim posljednjim počivalištima na groblju u Kamenici odana je Stjepanu Vusiću, Tomi Jamboru i Josipu Kapustiću.

Komemorativnom skupu nazočile su obitelji Vusić, Jambor i Kapustić, gradonačelnik Ivanca i njegov zamjenik, Milorad Batinić i Marko Friščić, gradska pročelnica Ljiljana Risek, ivanečki gradski vijećnici, delegacije MUP-a, UDVDR Ogranka Ivanec, HVIDR-e Ivanec, Udruge pripadnika 2. ivanečke bojne 104. Brigade, HČZ Ivanec, političkih stranaka i drugi.

Uz nazočnost navedenih izaslanstava te više od stotinu građanki i građana, komemoracija je nastavljena na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih ivanovaca u Ivancu, gdje se paljenjem svijeća i prigodnom molitvom, koju je predvodio ivanečki župnik, vlč. Tihomir Kosec, poklonilo stradalima.

Nakon komemoracije na spomen obilježju, tiha procesija krenula je kroz ivanečki gradski park prema župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Ivancu, gdje je vlč. Kosec predslavio Svetu misu za Domovinu.

Po njezinom okončanju, u prostoru budućeg Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec upriličeno je neformalno druženje, u kojemu su se domaćinima, UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-i Ivanec, priključili zapovjednik PP Ivanec Danijel Leskovar, potom Dražen Krtanjek, predsjednik Organizacijskog odbora Memorijalnog turnira za poginule policajce-vukovarske branitelje, ivanečki župnik Tihomir Kosec, te kolege iz Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

Gosti su upoznati s formom i izgledom budućeg Memorijalnog centra, te u kojoj su fazi radovi u njemu, da bi Krtanjeku, Leskovaru i vlč. Kosecu potom bili poklonjeni primjerci knjige "Svjedočim", dar Općine Tovarnik, gdje su naši policajci stjecali prva ratna iskustva, a neki od njih i bili teže ranjeni.

Druženje su, uz članove vodstva spomenutih udruga, svojim donacijama potpomogli Željko Đurin i Hotel Orion.

Komemoracija za žrtve Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata dio je programa „9. dani sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara – „Ni sjene više nema“ 2022.“ koji nizom aktivnosti kroz godinu organiziraju i provode ivanečke braniteljske udruge, UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRa Ivanec, a zajednički su ga organizirali Grad Ivanec, koji ga, kao i Ministarstvo hrvatskih branitelja, i financijski podupire, UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, te župe Kamenica i Ivanec, uz značajnu pomoć Policijske postaje Ivanec.

„9. dani sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara – „Ni sjene više nema 2022.“ bit će nastavljeni u četvrtak u Donjoj Voći, promocijom knjige „Svjedočim“, a okončani sredinom prosinca, kada će delegacija UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRe Ivanec posjetiti mjestima sjećanja na području istočne Slavonije i Srijema, te odati počast svim stradalima.