IVANEC Rebalansom proračuna povećana izdvajanja za modernizaciju prometnica i prometnih površina Foto: B. Težak

IVANEC Rebalansom proračuna povećana izdvajanja za modernizaciju prometnica i prometnih površina

VV | 13.8.2021. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem

Nedavnim rebalansom proračuna za 2021. godinu Grad Ivanec je uvelike povećao izdvajanja u svom programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture namijenjena modernizaciji prometnica i prometnih površina.

O kolikom je povećanju riječ pokazuje i podatak da su prvobitno planirana sredstva za te namjene u iznosu od 5,73 milijuna povećana za čak 2,8 milijuna, što u konačnici iznosi 8,55 milijuna kuna ili gotovo 50% više u odnosu na prvobitni plan!

Uz dodatnih 147.000 kuna koja su namijenjena asfaltiranju strmih dionica nerazvrstanih cesta na području četiriju mjesnih odbora (Radovan, Bedenec, Ivanečka Željeznica, Salinovec), najveći dio povećanih sredstava u iznosu od 2,65 milijuna kuna namijenjen je uređenju Ulice Petra Preradovića u Ivancu, gdje je u tijeku građevinski „bum“. Naime, u toj zoni koju je projektom tzv. urbane komasacije Grad pretvorio u atraktivnu građevinsku zonu u posljednjih su godinu dana poslovna i privatna ulaganja naprosto „eksplodirala“ (novi prodajni objekt SPARA, pet kuća u nizu, gradnja privatnih urbanih vila).

Zbog potrebe da ova ulaganja prati adekvatnom gradnjom prometne infrastrukture, Grad će ovdje ubrzo započeti s modernizacijom dvaju odvojaka – sjevernog (bliže obilaznici), koji će pokrivati potrebe velikih poslovnih ulagača (SPAR) i dijela stambene zone, te južnog (bliže Osnovnoj školi), samo za potrebe stanara u stambenoj zoni.

Sjeverni odvojak je dug 170 metara i u njemu će se graditi cesta širine kolnika 5,5 m, s obostranim pješačkim stazama i zelenim pojasom. Južni odvojak je dug 144 metara, s predviđenom širinom kolnika 4,5 metara, također s pješačkim stazama. Postavit će se i kandelaberska javna rasvjeta, kakva je i u ostatku ove zone.

Također, zbog velike potražnje za kvalitetnim građevinskim zemljište, Grad kreće s pripremama za otvaranje prometnica u budućoj novoj građevinskoj zoni u Ivancu (Gmajna) pa je 190.000 kuna osigurano za izradu projektne dokumentacije te geodetskog i parcelacijskog elaborata.

Od ukupnih 8,55 milijuna kuna za prometne površine, 6,4 milijuna namijenjeno je gradnji i rekonstrukciji prometnica, prometnih površina i nogostupa.

K tomu, još 2,14 milijuna kuna Grad ulaže isključivo u modernizaciju nerazvrstanih cesta koja ove godine obuhvaća asfaltiranja u mjesnim odborima Gačice, Lukavec, Stažnjevec, Punikve, Ivanečka Željeznica, Kaniža, Osečka, Radovan, Škriljevec i Bedenec.

Što se tiče programa asfaltiranja nerazvrstanih cesta, on je i dalje u tijeku, a u petak, 13. kolovoza, asfalt je položen na dionicu prema Izletištu Pet hrasti u Salinovcu te na jednu dionicu u Punikvama.

prometnica_preradoviceva.jpg

preradoviceva_novogradnja.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci