Milorad Batinić Foto: B. Težak

Ivanec: Prihodi zbog koronakrize pali, ali proračun rebalansom povećan za gotovo 67.000 kuna

VV | 11.6.2020. u 20:08h | Objavljeno u Našim krajem

Pad proračunskih prihoda zbog coronakrize uspješno je anuliran prenesenim viškom prihoda iz 2019. godine (3,09 mil. kn), uplatom zaostalih dugovanja iz EU fondova te nizom dodatnih prihoda ostvarenih iz više izvora

Nakon četiri prethodne sjednice održane elektroničkim putem, vijećnici Gradskog vijeća Ivanca u utorak su se, 9. lipnja, ponovno okupili na 36. sjednici, održanoj u Kinu Ivanec.

Sa 14 glasova vijećnika HNS-a, HSU-a, SDP-a i HDZ-a te uz jedan protivan glas vijećnika NS Reformista, donesen je prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Ivanca i proračunskih projekcija za 2021. i 2022. godinu, a s njim u „paketu“ i izmjene i dopune svih pet gradskih programa koji su sastavni dio proračuna. A to su Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Program održavanja te programi javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i sportu.

vijece-090620.jpg


Unatoč padu proračunskih prihoda koji je uslijedio zbog posljedičnog djelovanja coronakrize na gospodarstvo (uslijed čega je došlo do pada gradskih poreznih prihoda i prihoda od fiskalnog izravnanja koje Grad dobiva od države), novi proračun za 2020. godinu iznosi 48,87 milijuna kuna i čak je veći od prvog proračuna, koji je iznosio 48,81 milijuna kuna.

Obrazlažući prijedlog rebalansa, M. Batinić kazao je da je znatan dio projiciranog manjka - za koji se predviđa da bi do kraja 2020. godine mogao iznositi do 5 milijuna kuna - Grad uspio pokriti viškom prihoda od 3,09 milijuna kuna koji je ostvario po završnom računu s 2109. i prenio ga u 2020. godinu.

Također, Grad očekuje uplatu još oko 2 milijuna kuna iz EU fondova za projekte koje je dovršio prošle godine, a stižu i druga sredstva: oko 1,2 milijuna kuna za oborinsku odvodnju u Bedencu, oko 234.000 kuna naknade od HT-a za korištenje DTK mreže, dodatnih 195.000 kuna od Hrvatskih voda za sanaciju klizišta, oko 14.500 kuna naknade od koncesija za istražno polje itd. Slijedom svega toga, novi je proračun za 66.740 kuna veći od dosadašnjeg.

Pred vijećnicima Gradskog vijeća našli su se i prijedlozi Sporazuma o sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje reciklabilnog otpada i Sporazuma o korištenju toga postrojenja, koje je svim gradovima i općinama na području Varaždinske županije – s prijedlogom da se uključe u njegovu izgradnju (a kako bi ovaj projekt mogao biti apliciran na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike radi ostvarivanja prava na bespovratna sredstva iz EU fondova) – na razmatranje uputio Grad Varaždin.

vijece14-090620.jpg

Ovaj projekt vijećnicima su pojasnili zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar, predsjednik Uprave Razvojne agencije sjever DAN d.o.o. Miljenko Ernoić i savjetnik Uprave Čistoće Varaždin Robert Briški.

Nakon obrazloženja gostiju, gradonačelnik M. Batinić kazao je da projekt gradnje sortirnice nije upitan i da je njegova intencija opravdana. Međutim, ono što jest dilema i što jest sporno su pojedine odredbe iz Sporazuma o korištenju postrojenja, a prvenstveno ona iz čl. 4. iz koje proizlazi da bi Grad Ivanec (jednako kao i ostali JLS-ovi) trebao preuzeti obvezu pokrivanja gubitaka u poslovanju „ukoliko se cijenama koje upravitelj sortirnice bude naplaćivao korisnicima ne bi mogla pokrivati cijena otkupa otpada i troškovi njegove obrade“.

Također je izrazio potrebu da, s obzirom na nesigurnost tržišta i da se radi o dugoročnoj obvezi koju Grad preuzima, predlagači dostave poslovni plan iz kojeg bi bilo razvidno planirano poslovanje budućeg postrojenja. Slične dileme u raspravi su izrazili i drugi vijećnici – Čedomir Bračko (SDP), Zdenko Đuras (HDZ) i Ivan Sedlar (HNS), koje je zanimala organizacijska struktura buduće sortirnice, način upravljanja njome, mogućnost uključivanja vanjskih JLS-ova u isporuku otpada, kapaciteti sortirnice itd.

vijece12-090620.jpg

Stoga su klubovi vijećnika HNS-a, SDP-a i HDZ-a podržali zajednički zaključak kojim su zatražili da, zbog spornih odredbi u dijelu kojim je predviđeno da Grad pokriva eventualne gubitke u poslovanju budućeg postrojenja, Grad Varaždin hitno Gradu Ivancu i Gradskom vijeću dostavi poslovni plan koji će sadržavati projekciju budućeg poslovanja (temeljem sadašnjih cijena i financijskih parametara) za vrijeme važenja sporazuma te da taj poslovni plan postane sastavni dio Sporazuma o korištenju postrojenja.

Nakon toga će ga gradski vijećnici u najkraćem roku razmotriti te će svoju konačnu odluku o tome hoće li Grad Ivanec pristupiti ovom projektu, donijeti na elektroničkoj sjednici najkasnije do 15. lipnja. Za ovakav zaključak ruke su digli svi vijećnici, izuzev jednog vijećnika NS Reformista, koji je bio suzdržan.

U daljnjem tijeku sjednice vijećnici su podržali izmjenu Odluke o porezima Grada Ivanca i Odluke o mjerama potpore u vrijeme trajanja ograničenja i zabrana zbog COVID-a 19, a kojima su poduzetnicima odobrene dodatne potporne mjere. Donijet je i Akcijski plan provođenja Strategije razvoja Grada Ivanca (2014. – 2020.) za 2020. godinu te Odluka o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Ivanca.

Osnovana je Zaklada Grada Ivanca, umjesto Fundacije Pro vitae, jer zakon više ne predviđa fundacije, a donesena su i nova Pravila protokola Grada Ivanca.

vijece10-090620.jpg