IVANEC Podnošenje zahtjeva za opremanje novorođenčadi odsad i putem usluge e-Novorođenče Foto: Pixabay / ilustracija

IVANEC Podnošenje zahtjeva za opremanje novorođenčadi odsad i putem usluge e-Novorođenče

Varaždinske vijesti | 24.5.2021. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec i Ministarstvo uprave potpisali su Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore, a kojim je Grad Ivanec uključen u sustav e-Novorođenče.

Ovim Sporazumom Grad Ivanec omogućio je roditeljima podnošenje zahtjeva za pravo na novčanu naknadu za opremu novorođenog djeteta prilikom upisa djeteta u Matičnom uredu, odnosno preko aplikacije e-Novorođenče prijavom u sustav e-Građani.

Prednost podnošenja zahtjeva za ostvarenjem prava na novčanu pomoć po rođenju djeteta putem usluge e-Novorođenče je što roditelji ne moraju dolaziti osobno dostavljati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već će sve to moći učiniti na jednom mjestu, prilikom same prijave djeteta u Matičnom uredu ili putem sustava e-Građani kroz usluge e-Novorođenče.

Zahtjev za novčanu pomoć po rođenju djeteta roditelji mogu podnijeti:
- prilikom prijave novorođenog djeteta u Matični ured, u kojem slučaju će matičar upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći te, ukoliko ispunjavaju uvjete, putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti Gradu Ivancu zahtjev na rješavanje,
- prijavom u sustav e-Građani, kroz uslugu e-Novorođenče u svega nekoliko klikova.

Pravo na potporu za novorođeno dijete ostvaruju roditelji djeteta do navršene prve godine života ukoliko su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:
- novorođeno dijete ima hrvatsko državljanstvo i ima prijavljeno prebivalište na području Grada Ivanca u kontinuitetu od rođenja,
- barem jedan od roditelja ili skrbnik novorođenog djeteta ima prijavljeno prebivalište na području Grada Ivanca u trenutku rođenja djeteta.

Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Ivanca i Pravilniku o ostvarivanju prava iz socijalne skrbi, visina novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta Grada Ivanca iznosi 1.500 kn jednokratno. Rok za podnošenje zahtjeva na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta Grada Ivanca je do navršene prve godine života djeteta.

Podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu potporu za novorođeno dijete moguće je i dalje podnošenjem zahtjeva osobno u zgradi Gradske uprave. U slučaju pitanja ili nejasnoća roditelji se mogu javiti Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Grada Ivanca na brojeve telefona: 492-878, 492-861 ili uputiti e-mail na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Detaljnije o usluzi e-Novorođenče na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://www.uprava.gov.hr/e-novorodjence/14881