IVANEC Podjela obuće i odjeće iz donacije Vlade, Crveni križ upozorava: "Sve je više potrebitih!" Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec

IVANEC Podjela obuće i odjeće iz donacije Vlade, Crveni križ upozorava: "Sve je više potrebitih!"

VV | 20.1.2022. u 17:28h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec na temelju zamolbe Povjerenstvu za besplatnu dodjelu robe oduzete u carinskom prekršajnom postupku primilo je vrijednu donaciju novih odjevnih predmeta i nove obuće, te kućanskih potrepština preuzetih iz carinarnica Zagreb, Rijeka i Osijek vrijednosti 113.000 kuna. Roba se nalazi u skladištu koje je osigurano u suradnji s načelnicom Donje Voće Sanjom Kočet, odakle se roba prevozi u do prostorija GDCK Ivanec.

 - Do kraja ovog tjedna će se prijeko potrebna odjeća i obuća podijeliti osobama koje trpe siromaštvo, žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti - poručili su iz GDCK Ivanec iz kojeg poručuju kako su zabrinuti povećanjem korisnika njihovog socijalnog programa, na što su već upozoravali.

 - Stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih je 30,11%, a po dohotku 21,49%; što govori u prilog tome kako građani s prihodima kakve imaju ne mogu puno učiniti, kupiti, odnosno ne mogu osigurati si potrebno za život. Broj korisnika poljoprivredne mirovine na razini ivanečkog Centra za socijalnu skrb je 576 korisnika, a poljoprivredne mirovine kreću se u rasponu od 1.259 do 1.598 kuna, o čemu se više moglo čuti na prvom okruglom stolu održanom 10. studenog prošle godine. Ne čudi stoga rast osoba koje traže pomoć u Crvenom križu, a trenutno u socijalnom programu imamo više od 700 korisnika - ističu u GDCK Ivanec i upozoravaju kako zbog manjeg iznosa sredstava koje izdvaja lokalna samouprava u ovoj godini, neće moći zadovoljiti rastuće potrebe stanovništva koje treba pomoć.

 - Traženjem i primanjem donacija, organiziranjem humanitarnih akcija i prijavom na projekte (npr. FEAD koji je već prijavljen i koji je nakon administrativne provjere odabran za sljedeću fazu u postupku dodjele bespovratnih sredstava) osiguravat će, sukladno financijskim mogućnostima i potrebama lokalne zajednice, pomoć ranjivim skupinama stanovništva. Također, djelatnici GDCK Ivanec pružaju prijeko potrebe informacija svim osobama koje nam se obrate, o mogućim oblicima ostvarivanja pomoći za potrebite putem sustava socijalne skrbi, jedinica lokalne samouprave i socijalnog programa GDCK Ivanec, kao i pojedinih drugih udruga koje se bave sličnim djelatnostima, o čemu ćemo u skorije vrijeme sastaviti i adekvatnu brošuru. Jer, radom na terenu uočen je veliki nedostatak u dostupnosti informacija građanima kojima je pomoć potrebna - kažu u GDCK Ivanec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci