IVANEC Podjela obuće i odjeće iz donacije Vlade, Crveni križ upozorava: "Sve je više potrebitih!" Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec

IVANEC Podjela obuće i odjeće iz donacije Vlade, Crveni križ upozorava: "Sve je više potrebitih!"

VV | 20.1.2022. u 17:28h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec na temelju zamolbe Povjerenstvu za besplatnu dodjelu robe oduzete u carinskom prekršajnom postupku primilo je vrijednu donaciju novih odjevnih predmeta i nove obuće, te kućanskih potrepština preuzetih iz carinarnica Zagreb, Rijeka i Osijek vrijednosti 113.000 kuna. Roba se nalazi u skladištu koje je osigurano u suradnji s načelnicom Donje Voće Sanjom Kočet, odakle se roba prevozi u do prostorija GDCK Ivanec.

 - Do kraja ovog tjedna će se prijeko potrebna odjeća i obuća podijeliti osobama koje trpe siromaštvo, žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti - poručili su iz GDCK Ivanec iz kojeg poručuju kako su zabrinuti povećanjem korisnika njihovog socijalnog programa, na što su već upozoravali.

 - Stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih je 30,11%, a po dohotku 21,49%; što govori u prilog tome kako građani s prihodima kakve imaju ne mogu puno učiniti, kupiti, odnosno ne mogu osigurati si potrebno za život. Broj korisnika poljoprivredne mirovine na razini ivanečkog Centra za socijalnu skrb je 576 korisnika, a poljoprivredne mirovine kreću se u rasponu od 1.259 do 1.598 kuna, o čemu se više moglo čuti na prvom okruglom stolu održanom 10. studenog prošle godine. Ne čudi stoga rast osoba koje traže pomoć u Crvenom križu, a trenutno u socijalnom programu imamo više od 700 korisnika - ističu u GDCK Ivanec i upozoravaju kako zbog manjeg iznosa sredstava koje izdvaja lokalna samouprava u ovoj godini, neće moći zadovoljiti rastuće potrebe stanovništva koje treba pomoć.

 - Traženjem i primanjem donacija, organiziranjem humanitarnih akcija i prijavom na projekte (npr. FEAD koji je već prijavljen i koji je nakon administrativne provjere odabran za sljedeću fazu u postupku dodjele bespovratnih sredstava) osiguravat će, sukladno financijskim mogućnostima i potrebama lokalne zajednice, pomoć ranjivim skupinama stanovništva. Također, djelatnici GDCK Ivanec pružaju prijeko potrebe informacija svim osobama koje nam se obrate, o mogućim oblicima ostvarivanja pomoći za potrebite putem sustava socijalne skrbi, jedinica lokalne samouprave i socijalnog programa GDCK Ivanec, kao i pojedinih drugih udruga koje se bave sličnim djelatnostima, o čemu ćemo u skorije vrijeme sastaviti i adekvatnu brošuru. Jer, radom na terenu uočen je veliki nedostatak u dostupnosti informacija građanima kojima je pomoć potrebna - kažu u GDCK Ivanec.