Ograđivanjem će se spriječiti pristup nepozvanima Foto: Grad Ivanec

Ivanec: Pergole s kontejnerima pokraj zgrada ogradit će se i zaključati

Varaždinske vijesti | 12.11.2018. u 09:26h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Grad Ivanec počeo je s provedbom 335.000 kuna vrijednog EU projekta edukacije građana o novom sustavu gospodarenja otpadom koji se provodi pod službenim nazivom Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, a većim dijelom financira se iz EU Kohezijskog fonda.

Prvo predavanje bilo je održano za građane svih četiriju mjesnih odbora Ivanca, koji su predstavnicima Komunalnog poduzeća Ivkom d.d. i Grada Ivanca postavili cijeli niz konkretnih pitanja o tome kamo odložiti pojedine vrste otpada, posebno onog za koji nije posve jasno kamo bi ga trebalo staviti (npr. britvice za jednokratnu uporabu, pelene, čađa, prozorska stakla, pregorjele žarulje, prljave plastične vrećice, stiropor kojim je izolirana ambalaža od bijele tehnike i sl.).

Bilo je i pitanja o tome što učiniti kada građani uoče da im netko sa strane odlaže smeće u kontejner uz zgradu? Odgovor je jasan.

- Fotografirajte ga, prijavite ga Ivkomu ili komunalnom redaru. Nemojte dopuštati da vam netko drugi odlaže otpad u kontejner, jer će u protivnom odvoz tuđeg smeća morati platiti sami stanari - poručila je voditeljica Ivkomova Sektora komunalnih poslova Mirjana Skroza.

Kako bi se takva praksa spriječila, gradonačelnik Milorad Batinić najavio je da će idućih dana početi ograđivanje svih pergola žičanom panel ogradom. Naime, u gradskom naselju Ivanec kontejneri pokraj svih zgrada (za miješani otpad, te žuti, plavi i zeleni kontejneri za plastičnu, papirnu i staklenu ambalažu, kao i privremene kante za biootpad) smješteni su na jednom mjestu, pod pergolama, a njihovim ograđivanjem spriječit će se pristup nepozvanima.

- Sve pergole bit će ograđene, a vrata će biti pod ključem. Svaka zgrada dobit će ključ i nitko osim stanara neće moći prići kontejnerima i u njih odložiti smeće. Postavljanje ograda financirat će Grad Ivanec - izjavio je Batinić.

Označeno u