IVANEC Od 1. siječnja dječji vrtić jeftiniji za većinu korisnika, izjednačava se sufinanciranje Foto: Grad Ivanec

IVANEC Od 1. siječnja dječji vrtić jeftiniji za većinu korisnika, izjednačava se sufinanciranje

Varaždinske vijesti | 10.12.2021. u 10:38h | Objavljeno u Našim krajem

Među više važnih odluka i zaključaka koje je na svojoj jučerašnjoj, 8. sjednici, održanoj u Kinu Ivanec, donijelo Gradsko vijeće, građane će, a pogotovo roditelje mališana, najviše obradovati vijest da su vijećnici prihvatili prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića te jednoglasno donijeli odluku kojom su omogućili da od početka 2022. godine smještaj djeteta u gradski Dječji vrtić Ivančice pojeftini za većinu roditelja mališana.

Istom odlukom izjednačava se sufinanciranje za smještaj djece u privatnim dječjim vrtićima i kod registriranih dadilja.

Kako je uvodno obrazložio gradonačelnik Batinić, prema novoj odluci će najniža cijena koju plaćaju roditelji u prvom dohodovnom razredu ostati ista, dok će se za najveći broj roditelja cijena smanjiti.

Cijena će porasti, i to minimalno, samo za roditelje s iznadprosječnim primanjima.

-Ovom odukom ujedno se izjednačava sufinanciranje smještaja djece u gradske i privatne dječje vrtiće te kod registriranih dadilja. Sadašnjom odlukom Grad Ivanec sufinancira polazak djece u ove ustanove u maksimalnom iznosu od 700 kuna mjesečno. Novom odlukom Grad će sufinancirati razliku od utvrđene cijene koju plaćaju roditelji prema novim razredima do iznosa ekonomske cijene vrtića, odnosno maksimalno do 995 kuna mjesečno. Time ujedno Grad svim korisnicima redovitog programa u gradskom i privatnim vrtićima te kod registriranih dadilja omogućuje jednak pristup proračunskim sredstvima – izjavio je gradonačelnik Batinić.

Budući da ove izmjene predstavljaju i dodatno financijsko opterećenje za gradski proračun, naglasio je da je u prijedlogu proračuna za 2022. godinu planirana stavka kojom je Grad Ivanec osigurao dodatnih 400.000 kuna za sufinanciranje vrtića kojima Grad nije osnivač.

Vijećnik Mihael Slunjski naglasio je da će SDP poduprijeti ovu odluku budući da ide na ruku najvećem broju roditelja, dok istovremeno cijene minimalno rastu samo najimućnijim roditeljima.

Na sjednici su gradski vijećnici jednoglasno podržali i sve ostale odluke i zaključke koji su se našli na dnevnom redu i to: Izvješće o Programu mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području grada Ivanca u 2020. godini, Plan djelovanja grada Ivanca u slučaju prirodnih nepogoda za 2022. godinu te Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za siječanj – listopad 2021.

Budući da se na sjednici ponovno nije pojavio predstavnik poduzeća Čistoća d.o.o. Varaždin, koji bi vijećnicima odgovorio na pitanja koja mu žele postaviti o poslovanju u 2020., Gradsko vijeće je po drugi put s dnevnog reda skinulo ovu točku.

- Jednoglasno je prihvaćen i zaključak kojim je dopunjen dnevni red jučerašnje sjednice, a to je Zaključak o utvrđivanju stava o osnovanom pravu građenja u svrhu sanacije odlagališta Jerovec, što je točka o kojoj ćemo posebno izvijestiti - priopćili su iz Grada Ivanca.

Od ukupno 15 vijećnika, sjednici ih je nazočilo 13, pri čemu su jedan vijećnik HNS-a- Liberalnih demokrata i jedna vijećnica s Nezavisne liste M. Batinića, ispričali svoj izostanak.