Porast broja prometnih nesreća i na ivanečkom području Foto: Grad Ivanec

Porast broja prometnih nesreća i na ivanečkom području

Varaždinske vijesti | 17.10.2016. u 12:39h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Razmatranje stanja sigurnosti na ivanečkom gradskom području te pritužbi građana na remećenje javnog reda i mira u četvrtak su, 13. listopada, bile glavne teme Vijeća za prevenciju Grada Ivanca.

Zbog velikog broja poginulih osoba na prometnicama širom Hrvatske i na području PU varaždinske te rasta broja prometnih nesreća i na ivanečkom području, razmotreno je i aktualno stanje u prometu, a načelnik PP Ivanec Boris Divjak izjavio je da policija pokreće niz preventivnih i represivnih mjera čiji je glavni cilj smanjivanje stradavanja u prometu.

- Do 13. listopada na prometnicama PU varaždinske smrtno je stradalo 14 osoba, od čega čak 9 u rujnu. U istom razdoblju lani poginulo je 7 osoba, dakle dvostruko manje (porast 100%). Ako se u obzir uzme činjenica da su u 9 mjeseci ove godine evidentirane 904 prometne nesreće, a lani 850, vidljivo je da je došlo da povećanja nesreća s ozlijeđenim osobama te je očito da je stanje na području PU izrazito nepovoljno – naglasio je Divjak.

- Glavni uzroci nastanka prometnih nesreća su neprilagođena i nepropisna brzina, nepoštivanje osnovnih prometnih pravila, ali i utjecaj alkohola kod sudionika. Očito je da se, usprkos svim poduzetim mjerama u infrastrukturi, visinama kazni i ostalim mjerama, ne postiže učinak smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno smanjenja poginulih i ozlijeđenih – istaknuo je Divjak.

Kako bi se zaustavio ovaj negativni trend, kreće se s nizom preventivnih, ali i represivnih mjera.

Najavljene su tako sljedeće preventivne mjere:

- niz aktivnosti u školama, auto školama i sl., kako bi se ukazivalo na posljedice prometnih nesreća
- medijski nastup službenika policije na VTV i radijskim emisijama u kojima će se također ukazivati na posljedice PN-a
- tiskanje plakata u različitim veličinama sa šokantnim fotografijama posljedica stvarnih PN-a, koji će se postaviti uz prometnice
- utvrđivanje nedostataka i traženje od upravitelja cesta da odmah otklone nedostatke na prometnicama, signalizaciji itd.
- iniciranje sastanaka s mjerodavnim prometnim inspekcijama da se na nekim kritičnim lokacijama, na kojima učestalo dolazi do PN-a, promijeni prometna regulacija ili dr.
- zamolba građanima da i nadalje na mail adrese PU varaždinske i PP dostavljaju svoje prijedloge za poboljšanje te da prijave uočene probleme

Slijede i represivne mjere:

- nulta tolerancija na prometne prekršaje, posebno na one najteže, alkohol, brzinu, vožnju bez vozačke dozvole, vožnju neregistriranim vozilima ili sl.
- čitav niz ciljanih operativnih akcija (brzina, alkohol)
- više se neće tolerirati +30 na mjerni uređaj, nego će se isti namjestiti prema specificiranoj toleranciji proizvođača
- posebne aktivnosti prema pješacima i biciklistima, koji u jako velikom broju participiraju u najtežim PN-ima
- u koordinacijama s prekršajnim sudovima i državnim odvjetništvima tražit će se da se dosljedno primjenjuju kaznene sankcije, bez često bezrazložnih ublažavanja kazni.

Usto, policijski službenici posebno će se usmjeriti na recidiviste i osobe za koje imaju saznanja da učestalo krše prometne propise.

Jedna od glavnih tema sastanka bile su i učestale pritužbe građana na remećenje javnog reda i mira. Pročelnik za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Stanko Rožman izvijestio je o peticijama koje su – zbog nereda, galame i buke u noćnim satima na prostoru tržnice – Gradu Ivancu uputili okolni stanari. Izvijestio je i o pritužbama građana zbog buke i kafića u Malezovoj te noćne turbo vožnje motociklima. Pročelnica za financije, proračun i gospodarstvo Maja Darabuš izvijestila je o učestalim primjedbama mještana Punikvi zbog buke i nereda u ugostiteljskom objektu u mjesnom društvenom domu te o peticiji kojom je 20 mještana zatražilo od gradonačelnika da temeljem odredbi odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, skrati radno vrijeme tog kafića.

Budući da zbog noćnog vandalizma trpi i Dječji vrtić Ivančice, koji je tijekom prošlih godinu dana gotovo svaka dva tjedna bilježio znatne štete, ravnateljica Suzana Divjak izvijestila je da je Upravno vijeće donijelo odluku o nabavi video nadzora.

Direktor Ivkoma Mladen Stanko izjavio je da je Ivkom na tržnici postavio video nadzor kojim kontrolira situaciju po pitanju odlaganja otpada.

Velikim dijelom, istaknuto je, nered na spomenutim mjestima čine mladi, koji se nemaju gdje sastajati, a istina je i to da se svi neki mogu naći u sportu ili u KUD-ovima. Ako ih policija udalji s tržnice, oni se presele kod škola ili u vrtićki krug, gdje se nakon toga u pravilu bilježi nered, smeće i štete na imovini.

Kako bi se našlo rješenje za navedene probleme, ali i za okupljanje i druženje mladih, gradonačelnik Milorad Batinić pozvao je sve sudionike da se s konkretnim prijedlozima na ponovnom sastanku okupe već za petnaestak dana, uz obavezno sudjelovanje Savjeta mladih Grada Ivanca.