Sutra u Ivancu mimohod sjećanja na žrtve Vukovara

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.11.2016. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ivanečki će branitelji i građani nizom aktivnosti obilježiti sjećanje na žrtvu Vukovara, koji je nakon 87 dana herojskih borbi, 18. studenog 1991. godine, pao u ruke višestruko brojnijih agresorskih, paravojnih srpskih postrojbi.

Centralni događaj bit će 3. mimohod sjećanja na žrtve Vukovara u Ivancu, zatim odlazak u Vukovar i sudjelovanje u tradicionalnoj Koloni sjećanja, za poginule će branitelje biti služena Sveta misa, a počast će im se odati i na njihovim grobovima.

Mimohod sjećanja na žrtve Vukovara održat će se u četvrtak, 17. studenog, a program će započeti Svetom misom u 18 sati u ivanečkoj župnoj crkvi Svete Marije Magdalene.

Za 19 sati, odnosno po završetku Svete mise, predviđen je mimohod sjećanja od crkve pa do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u centru Ivanca.

Tijekom mimohoda njegovi će sudionici paliti svijeće i ostavljati ih po nogostupu putem od crkve do spomen obilježja u spomen na sve stradale, pa se umoljavaju svi koji žele odati počast žrtvama Vukovara da ponesu svijeću.

Na spomen obilježju u centru Ivanca će nakon okupljanja sudionika mimohoda, prozni tekst Siniše Glavaševića „Priča o gradu“ pročitati učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, a ivanečki župnik, vlč. Zoran Gložiniić predvodit će molitvu za žrtve Vukovara i Domovinskog rata.

Sjećanja na žrtvu Vukovara ivanečki će branitelji u suradnji sa župom Ivanec obilježiti i odlaskom u Vukovar 18. studenog, gdje će nazočiti Koloni sjećanja, neki će dan kasnije biti na komemoraciji kod Borovo Commercea gdje se borio najveći broj branitelja sa šireg ivanečkog područja.

Također, 18. studenog će se dio njih pokloniti Stjepanu Vusiću na njegovom posljednjem počivalištu na groblju u Kamenici te nazočiti Koloni sjećanja na Banfici u Varaždinu.

U nedjelju, 20. studenog od 8 sati u kameničkoj će se župnoj crkvi Svetog Bartola na Svetoj misi prisjetiti poginulih branitelja Vukovara.

Po završetku Svete mise, na grobljima u Kamenici i Lepoglavi odat će se počast Stjepanu Vusiću, Tomi Jamboru, Josipu Kapustiću, Dragutinu Godiniću i Vinku Andrijaniću, hrvatskim braniteljima poginulima u obrani Vukovara, odnosno ubijenima na farmi Ovčara.

Ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara bit će okončani 26. studenog, kada će delegacija ivanečkih branitelja, zajedno s kolegama iz cijele županije, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije posjetiti Vukovar.

Sjećanje na vukovarske žrtve organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec u suradnji sa župama Ivanec i Kamenica, s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, HVIDRA – om i Hrvatskim časničkim zborom Ivanec, Osnovnom školom Ivan Kukuljević Sakcinski Ivanec, gradom Ivancem, poduzećem Ivkom i Policijskom postajom Ivanec.