Ivancu 4,36 mil. kuna iz EU Fonda za ruralni razvoj za kanalizaciju u Bedencu!

Napisao/la: V.V. -
Ivancu 4,36 mil. kuna iz EU Fonda za ruralni razvoj za kanalizaciju u Bedencu! Foto: B. Težak

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će projekt gradnje sanitarne kanalizacije u ivanečkom prigradskom naselju Bedenec financirati svotom od 4,36 milijuna kuna iz sredstava Europskog fonda za ruralni razvoj!

Ovu visoku novčanu potporu iz EU fondova povukle su Ivkom – Vode d.o.o. Ivanec kandidiranjem projekta na podmjeru 7.2 – „Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“, za što mu je suglasnost prethodno izdalo Gradsko vijeće Ivanca u cilju zadovoljavanja uvjeta za prijavu projekta na natječaj.

Potvrđeno je to i službenim dopisom u kojemu Agencija navodi da je, nakon provedene administrativne obrade zahtjeva za potporu, utvrđeno da udovoljava svim uvjetima propisanim pravilnikom i natječajem u dijelu koji se odnosi na provjeru kriterija prihvatljivosti i provjeru raspoloživosti te da mu je temeljem toga utvrđen najviši iznos potpore.

Poznato je, naime, da naselje Bedenec nije ušlo u projekt Aglomeracije Ivanec (sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Ivancu i dvanaest okolnih naselja, vrijedan oko 120 milijuna kuna, koji se financira iz EU Strukturnih fondova). Razlog tomu je što su jedinični troškovi gradnje kanalizacijske mreže i pogonski troškovi za to naselje (kao i neka druga naselja koja su prvobitno bila planirana da uđu u Aglomeraciju) bili znatno veći od prihvatljivih troškova propisanih uvjetima za izradu projektne dokumentacije.

Budući da je riječ o naselju koje je po broju stanovnika (više od 730 stanovnika u 220 kućanstava) najveće naselje bez kanalizacijske mreže na području grada Ivanca, tvrtka Ivkom - Vode je, u cilju rješavanja ovog problema, financiranje izgradnje odvodnje Bedenca morala planirati iz drugih izvora financiranja pa je rješenje nađeno u kandidiranju projekta na natječaj EU Fonda za ruralni razvoj.

Inače, projekt gradnje kanalizacije u Bedencu u visokoj je provedbenoj fazi: projektna dokumentacija je izrađena, ishođena je građevinska dozvola, a prema informaciji tehničkog direktora Ivkom – Voda ing. Ranka Zbodulje, pripreme za izvođenje radova već se obavljaju, dok se početak radova očekuje početkom rujna.

Gradit će se blizu pet kilometara kanalizacijske mreže, s dvije precrpne stanice, a temeljem provedene javne nabave radove će izvoditi HIS d.o.o. iz Donje Višnjice.

Novi sustav odvodnje u prvoj fazi pretežito će se graditi uz glavnu županijsku cestu kroz naselje, dok će ostatak naselja biti rješavan u drugoj fazi (riječ je o kućanstvima uz odvojke nerazvrstanih cesta).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.