Istraživanje Instituta za javne financije; Lepoglava i dalje u vrhu po transparentnosti gradske uprave

MGA/VV | 2.7.2020. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Grad Lepoglava i ove je godine ostvario najvišu ocjenu – čistu peticu za transparentnost.

– Transparentnost je jedan od glavnih alata u borbi protiv korupcije. Kad javno objavljujete ovakve podatke i proaktivno nastojite informirati javnost, građane prije svega, o tome kako se njihov novac troši, uvelike utječete na smanjenje korupcije i povećavate integritet, kako vlastiti tako i onaj svoje općine ili grada. A integritet nije ništa drugo nego suglasje onog što govorite s onim što radite. Opet dobiti najvišu ocjenu za transparentnost svakako je dodatno priznanje našim nastojanjima u Lepoglavi za otvorenom vlašću, samim time i društvo, ali i obaveza zadržavanja tog visokog standarda jer uvijek možete biti još transparentniji, a Lepoglava mora pokazati kako prednjači u tome – poručio je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Naravno, sama objava dokumenata, ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava. Osobito u doba krize – kad se zbog koronavirusa, a u Zagrebu i okolici dodatno i zbog potresa, prihodi smanjuju, a rashodi rastu – sudjelovanje i kontrola su potrebniji nego ikada. Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2018., polugodišnje izvršenje proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračun za građane za 2020. godinu.