Iskustva Lepoglave i Maruševca na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu Foto: Grad Lepoglava

Iskustva Lepoglave i Maruševca na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu

Varaždinske vijesti | 26.11.2017. u 14:22h | Objavljeno u Našim krajem

Istanbul i Turska domaćini su prve velike međunarodne konferencije "Time to Town Twinning", koju u sklopu Instrumenta predpristupne pomoći (IPA) provodi tursko Ministarstvo za Europske poslove. Na konferenciji, kao predstavnici Hrvatske, uz Grad Dubrovnik sudjeluju i Grad Lepoglava, kojeg predstavlja zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač te Općina Maruševec, čiji je predstavnik zamjenik načelnika Mario Klapša.

istanbul-lepoglava-marusevec-4.jpg

Konferencija "Time to Town Twinning" dio je većeg projekta ukupnog proračuna od 4.5 milijuna eura čiji je cilj stvaranje održivih struktura za razmjenu znanja, vještina, iskustava, informacija i mogućnosti provođenja dugoročnih projekata temeljenih na zajedničkim ciljevima i doprinosu socioekonomskom razvoju gradova. Predmetna područja na plenarnim raspravama, kao i bilateralnim sastancima suradnje između lokalnih samouprava u Turskoj i članica država Europske unije bila su ona koja su relevantna za pristupanje Europskoj uniji, ali i za definiranje mogućih dodirnih projektnih točaka u budućnosti.

istanbul-lepoglava-marusevec-5.JPG

- To u pravilu znači kako Turci žele od nas učiti o predpristupnom procesu Europskoj uniji, ali pritom koristeći metodu povezivanja gradova i općina, tzv. Town twinning kako bi se konkretizirala moguća suradnja u tom procesu. Ta suradnja naravno ne znači neku običnu formu već potencijalnu mogućnost za razvoj poduzetništva, kulturnu razmjenu i povezivanje važnih lokalnih društvenih dionika. Ono što smo mogli iščitati iz bilateralnih sastanaka s nekoliko predstavnika turskih gradova je svakako njihova ozbiljna namjera da se ovaj oblik suradnje vrlo jasno konkretizira s nekim opipljivim rezultatima u budućnosti – spomenuo je Hrvoje Kovač.

Kroz dva intenzivna dana trajanja konferencije koja je okupila više od 200 predstavnika iz Turske i 14 zemalja Europske unije, sudionicima su se predstavile mogućnosti za financiranje projekata suradnje između gradova, odnosno jedinica lokalne samouprave, Turske i Europske unije, a održano je i niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima onih gradova s kojima postoje određene dodirne točke definirane uoči održavanja same konferencije.

istanbul-lepoglava-marusevec-3.JPG

Tursko Ministarstvo za Europske poslove vrlo je ozbiljno u namjeri da privuče što više gradova i općina iz Europe u direktno partnerstvo s onima iz Turske, stoga je u konferenciju uključilo i Ministarstvo unutarnjih poslova, Uniju općina Turske i Uniju provincijskih službi. U okviru provođenja ovog projekta povezivanja gradova i općina, Europska unija je osigurala sredstva za treninge, radionice, studijske posjete zemljama EU, stažiranje u ključnim institucijama, a sve s ciljem povećanja kapaciteta Ministarstva za pitanja EU i drugih partnerskih institucija.

istanbul-lepoglava-marusevec-2.JPG

Namjera je financirati sve u vezi s aktivnostima twinning metode povezivanja među sudionicima, što će omogućiti hrvatskim gradovima i općinama priliku da započnu suradnju s turskim jedinicama lokalne samouprave u području kulture, sporta, turizma i poduzetništva.

- Za takve projekte povezivanja gradova bit će dostupno i do 130.000 eura koje će biti moguće koristiti za razmjenu znanja i vještina da se poboljša sposobnost lokalnih vlasti u Turskoj u smislu usklađivanja pravne stečevine EU. Uz to, provedbom takvih projekata povećat će se učinkovitost postojećih twinning aktivnosti gradova, dok će se istovremeno prenijeti dobre prakse u zemljama EU i poboljšati međudjelovanje lokalnih vlasti – zaključio je Mario Klapša.

istanbul-lepoglava-marusevec-6.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci