Iskustva Lepoglave i Maruševca na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu Foto: Grad Lepoglava

Iskustva Lepoglave i Maruševca na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu

Varaždinske vijesti | 26.11.2017. u 14:22h | Objavljeno u Našim krajem

Istanbul i Turska domaćini su prve velike međunarodne konferencije "Time to Town Twinning", koju u sklopu Instrumenta predpristupne pomoći (IPA) provodi tursko Ministarstvo za Europske poslove. Na konferenciji, kao predstavnici Hrvatske, uz Grad Dubrovnik sudjeluju i Grad Lepoglava, kojeg predstavlja zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač te Općina Maruševec, čiji je predstavnik zamjenik načelnika Mario Klapša.

istanbul-lepoglava-marusevec-4.jpg

Konferencija "Time to Town Twinning" dio je većeg projekta ukupnog proračuna od 4.5 milijuna eura čiji je cilj stvaranje održivih struktura za razmjenu znanja, vještina, iskustava, informacija i mogućnosti provođenja dugoročnih projekata temeljenih na zajedničkim ciljevima i doprinosu socioekonomskom razvoju gradova. Predmetna područja na plenarnim raspravama, kao i bilateralnim sastancima suradnje između lokalnih samouprava u Turskoj i članica država Europske unije bila su ona koja su relevantna za pristupanje Europskoj uniji, ali i za definiranje mogućih dodirnih projektnih točaka u budućnosti.

istanbul-lepoglava-marusevec-5.JPG

- To u pravilu znači kako Turci žele od nas učiti o predpristupnom procesu Europskoj uniji, ali pritom koristeći metodu povezivanja gradova i općina, tzv. Town twinning kako bi se konkretizirala moguća suradnja u tom procesu. Ta suradnja naravno ne znači neku običnu formu već potencijalnu mogućnost za razvoj poduzetništva, kulturnu razmjenu i povezivanje važnih lokalnih društvenih dionika. Ono što smo mogli iščitati iz bilateralnih sastanaka s nekoliko predstavnika turskih gradova je svakako njihova ozbiljna namjera da se ovaj oblik suradnje vrlo jasno konkretizira s nekim opipljivim rezultatima u budućnosti – spomenuo je Hrvoje Kovač.

Kroz dva intenzivna dana trajanja konferencije koja je okupila više od 200 predstavnika iz Turske i 14 zemalja Europske unije, sudionicima su se predstavile mogućnosti za financiranje projekata suradnje između gradova, odnosno jedinica lokalne samouprave, Turske i Europske unije, a održano je i niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima onih gradova s kojima postoje određene dodirne točke definirane uoči održavanja same konferencije.

istanbul-lepoglava-marusevec-3.JPG

Tursko Ministarstvo za Europske poslove vrlo je ozbiljno u namjeri da privuče što više gradova i općina iz Europe u direktno partnerstvo s onima iz Turske, stoga je u konferenciju uključilo i Ministarstvo unutarnjih poslova, Uniju općina Turske i Uniju provincijskih službi. U okviru provođenja ovog projekta povezivanja gradova i općina, Europska unija je osigurala sredstva za treninge, radionice, studijske posjete zemljama EU, stažiranje u ključnim institucijama, a sve s ciljem povećanja kapaciteta Ministarstva za pitanja EU i drugih partnerskih institucija.

istanbul-lepoglava-marusevec-2.JPG

Namjera je financirati sve u vezi s aktivnostima twinning metode povezivanja među sudionicima, što će omogućiti hrvatskim gradovima i općinama priliku da započnu suradnju s turskim jedinicama lokalne samouprave u području kulture, sporta, turizma i poduzetništva.

- Za takve projekte povezivanja gradova bit će dostupno i do 130.000 eura koje će biti moguće koristiti za razmjenu znanja i vještina da se poboljša sposobnost lokalnih vlasti u Turskoj u smislu usklađivanja pravne stečevine EU. Uz to, provedbom takvih projekata povećat će se učinkovitost postojećih twinning aktivnosti gradova, dok će se istovremeno prenijeti dobre prakse u zemljama EU i poboljšati međudjelovanje lokalnih vlasti – zaključio je Mario Klapša.

istanbul-lepoglava-marusevec-6.JPG