INTERVJU Što poručuje načelnica Verica Vitković uz Dan općine Trnovec Bartolovečki? Foto: Ilustracija/Općina Trnovec Bartolovečki

INTERVJU Što poručuje načelnica Verica Vitković uz Dan općine Trnovec Bartolovečki?

VV | 17.4.2022. u 15:44h | Objavljeno u Našim krajem

Prije nešto manje od godinu dana Verica Vitković (Reformisti) pobjedom u drugom krugu lokalnih izbora dobila je povjerenje da vodi najveću općinu u županiji. Tako se dojučerašnja uspješna bankarica našla pred izazovima lokalne politike kao prva načelnica u povijesti Općine Trnovec Bartolovečki.

 Što ju je zateklo u početku mandata, što je napravljeno u proteklih godinu dana i koji su planovi za buduće razdoblje otkrila je povodom Dana Općine Trnovec Bartolovečki, koji se obilježava danas, 17. travnja.

Opcina_Trnovec_Bartolovecki_2.JPG

Preuzimanje ovako odgovorne funkcije bilo je i teže nego što je bilo za očekivati budući da je prvih nekoliko mjeseci Upravni odjel Općine Trnovec Bartolovečki bio desetkovan?

 Nažalost, praktički tijekom cijelog prošlog ljeta, znači od početka kako sam počela s obnašanjem dužnosti načelnice, Općina, odnosno Jedinstveni upravni odjel, funkcionirao je s jednom osobom i tu sam bila ja kao načelnica. Ostali službenici su bili na bolovanju, odnosno zatekla sam nepopunjena radna mjesta. Na svu sreću, zahvaljujući zaista velikim naporima pojedinaca koji su bili na poslu, prebrodili smo to zahtjevno razdoblje. U to vrijeme, unatoč tome što je Općina funkcionirala s dvoje ili troje ljudi, svi poslovi su se obavljali.

Teška situacija je sada iza Vas i krenulo se s projektima, rješavanjima problema, stvaranja planova za naredno razdoblje?

 Paralelno smo rješavali tekuće probleme, sve naše obveze i radili na pripremi proračuna za 2022. godinu. Nije bilo lako, ali proračun je tu, priprema projekata je tu. Uz to puno smo toga napravili, realizirali neke stvari koje izgledaju možda kao jednostavne i male, ali vjerujte da mještanima to zaista puno znači.

Kojim ste putem krenuli? Nova sredina, nove obveze, nov nepoznati teritorij?

Prvo smo krenuli rješavati tekuće stvari, a nakon toga odmah s projektima u kojima nije bilo potrebno angažirati značajnija sredstva našeg proračuna, poput optičkog interneta i LED rasvjete. Treća stvar je bila pregledati sve aktualne ili planirane natječaje europskih fondova. Moramo se javljati na svaki natječaj jer ako idemo realizirati projekte iz vlastitog proračuna, oni se neće dovršiti u sljedeća 3 ili 4 mandata.

Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima. Svim sumještankama i sumještanima čestitam Dan Općine Trnovec Bartolovečki.

Odmah ste krenuli s konkretnim stvarima posebice što se tiče odgoja i obrazovanja?

Kako bi roditeljima olakšali troškove, za njihove mališane financirali smo nabavku radnih bilježnica za sve osnovnoškolce na području Općine. Donijeta je odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno 5 učiteljica u produženom boravku u obje naše škole. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. I nadalje stipendiramo studente s našeg područja.

Situacija na terenu je zahtijevala i hitno pokretanje svih potrebnih radova?

Radilo se u svim mjestima naše Općine. U Zamlaki i Žabniku, za nogometna igrališta naručene su mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu se uređuju prostorije koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec pripremamo adaptaciju i uređenje grobne kuće. Radovi u Štefancu odnose se na Društveni dom, na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki se sanira odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice. Radimo i na osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

Opcina_Trnovec_Bartolovecki_3.jpg

Krenuli ste odmah u razgovore i dogovore te realizaciju projekata s velikim javnim tvrtkama koje su u prošlosti bile dobar partner Općine?

Naravno. Trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Posvetili smo se u proteklom periodu sanaciji oštećenih cesta u cijeloj Općini. U tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na državnoj cesti D2, a cilj je postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Postavit će se ležeći policajci u Žabniku. Saniraju se dvije ceste, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Jedan od važnih projekata je sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju. Taj projekt je od posebne važnosti za naše mještane budući da dobar dio njih koristi te putove za prilaz svojim poljoprivrednim parcelama. Mislim da smo realizirali jedan jako dobar projekt. Uspjeli smo na vrlo racionalan način osigurati materijal za uređenje tih putova. Zadovoljstvo mještana tim projektom vrijedno je svakog truda.

Uz sav taj posao krenulo se prema novim projektima?

Proračunom, koji je donijet u veljači, predviđeno je 26 projekata i svaki od njih je u nekoj fazi provedbe. U posljednja dva mjeseca odrađeno je puno posla. Među njima su modernizacija javne rasvjete te dogradnja i rekonstrukcija grobne kuće u Šemovcu. Započet će radovi na unutarnjem uređenje društvenog doma u Zamlaki. Postavit će se nova ograda na groblju u Bartolovcu. U Bartolovcu se uređuje i zgrada bivšeg Matičnog ureda, saniraju se podovi, zidovi i stropne obloge. Planiramo i adaptaciju kuće Poljajke pa smo pokrenuli postupak prema Ministarstvu državne imovine jer je objekt u vlasništvu Republike Hrvatske. Naručeni su glavni projekti za izgradnju novog dječjeg vrtića te kulturnog centra. Na natječaj prijavljujemo izgradnja dječjeg igrališta sa skate parkom u Trnovcu. A u tijeku je i proces sanacije ilegalnih odlagališta otpada.

Imate i dobru vijest za mještane jednog dijela Trnovca?

Dogovorili smo izgradnju kanalizacijske mreže u Ulici Vladimira Nazora, jedinoj ulici u Trnovcu koja nema kanalizaciju. Kanalizacija se kod nas počela graditi prije 17 godina i konačno je i zadnja ulica došla na red. Prema informacijama iz Hrvatskih voda i Varkoma priprema se javna nabava, a prema najavama ti radovi trebali bi biti završen do 30. studenog ove godine.