Integrativan Ludbreg: Nasilje nad starijim osobama u obitelji je ozbiljan problem Foto: Grad Ludbreg

Integrativan Ludbreg: Nasilje nad starijim osobama u obitelji je ozbiljan problem

Varaždinske vijesti | 14.5.2017. u 18:14h | Objavljeno u Našim krajem

U Centru za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg održana je prva javna tribina po projektu "Integrativan Ludbreg".

Tema javne tribine bila je "Prevencija nasilja nad starijim osobama u obitelji". Kako je istaknuto, nasilje nad starijim osobama u obitelji predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva sustavan pristup njegovom preveniranju.

- Skrb za osobe treće životne dobi spada u prioritete našega grada, a ova tribina, kao i sam projekt doprinose, uz Grad Ludbreg i ostale dionike projekta kvalitetnijem životu naših starijih sugrađana - rekao je na početku ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Jedan od glavnih razloga održavanja tribine je tamna brojka nasilja nad starijim osobama koja se ne može točno procijeniti i time se ne zna ni realno stanje koliko su starije osobe izložene nasilju u obitelju. Prema tome, važno je informirati javnost o oblicima nasilja u obitelji, posebice nad osobama starije dobi koje najmanje prijavljuju vlastitu viktimizaciju. Cilj javne tribine bio je senzibilizirati javnost i sudionike o problemu nasilja u obitelji nad starijim osobama, njegovim pojavnim oblicima, posljedicama i zaštiti žrtava.

U sklopu javne tribine bila su održana tri predavanja stručnjaka u području prevencije nasilja i zaštite starijih osoba. Prvo predavanje održala je socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Ludbreg o oblicima i posljedicama nasilja nad starijim osobama. Drugo predavanje odnosilo se na kaznenu i prekršajnu odgovornost počinitelja nasilja nad starijim osobama koje je održala odvjetnica. Posljednje predavanje održao je policijski službenik iz PP Ludbreg o postupku prijave počinitelja i zaštite žrtve.

Na početku javne tribine voditeljica projekta Petra Međimurec održala je predavanje i tražila od mladih osoba, malo starijih osoba, osoba u srednjim godinama i osoba treće životne dobi da odgovore na pitanje: "Zašto sam danas ovdje?". Svako predavanje dalo je svoj doprinos tematici javne tribine te su prenijeli iskustveno znanje na polaznike koji su u većini bili umirovljenici. Na javnoj tribini sudjelovale su i volonterke po projektu koje su fotografirale događaj te su imale priliku postavljati pitanja koja su ih zanimala i educirati se o tematici nasilja nad starijim osobama.

Nakon predavanja bila je organizirana zajednička rasprava te su polaznici imali prilike postavljati pitanja i tražiti savjete od stručnjaka iz Centra za socijalnu skrb, policije i odvjetnika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci