Hrvoje Kovač u Jordanu predstavio lepoglavske modele uključivanja građana

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Hrvoje Kovač u Jordanu predstavio lepoglavske modele uključivanja građana Foto: Lepoglava

Proteklog je tjedna u Madabi u Kraljevini Jordan održan treći susret radne skupine stručnjaka koji rade s mladima iz Finske, Jordana i Hrvatske, a u sklopu pilot projekta „Youth Work for Resilience“. Jedan od članova delegacije iz Hrvatske koju predstavlja Agencija za mobilnost i programe Europske unije je i nedavno imenovani mentor Agencije i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Projekt „Youth Work for Resilience“ financiran je iz programa Erasmus+ a bavi se dosad slabije obrađenom temom otpornosti mladih u kontekstu njihovog odupiranja negativnim utjecajima i devijantnom ponašanju u lokalnoj zajednici kroz jačanje demokratske kulture i osnaživanje mladih za sudjelovanje u strukturiranom dijalogu. S obzirom na važnost teme, ali i činjenicu da joj se dosad nije posvetila dovoljna i adekvatna pažnja, ovaj projekt nosi i onaj model 'pilot projekta', odnosno referentne točke za buduće projekte na navedenu temu.

Za vrijeme trodnevnog susreta u formi edukacije sudionici su revidirali dosadašnje aktivnosti te su imali priliku razmijeniti iskustva u području rada s mladima, naučiti više o metodama facilitacije dijaloga u postkonfliktnim društvima te razviti ideje kojima će unaprijediti svoje aktivnosti u području facilitacije dijaloga s ciljem prevladavanja konflikta.

Dio programa edukacije bio je rezerviran za primjere aktivnog uključivanja mladih, a kasnije i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka i razvoj lokalne zajednice, o čemu je predavanje održao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Kovač je tako između ostaloga govorio o modelima uključivanja građana kroz primjer mladih iz Lepoglave koji su sami kreirali gradski sustav stipendija te time potvrdili kako su mladi vrijedan i relevantan društveni kapital lokalne zajednice kojemu samo treba pružiti iskrenu priliku da pokažu svoj potencijal.

- Donošenje javnih politika bez uključivanja svih dionika i ciljane skupine te politike nije dobronamjeran proces i zasigurno neće riješiti probleme zbog kojih se donosi. Ništa bez aktivne uloge građana u procesima suodlučivanja razvoja lokalne zajednice - poručio je Kovač.

Osim edukacija, sudionici su se upoznali i s organiziranjem aktivnosti za mlade u izbjegličkim kampovima u Jordanu u kojima su privremeno smještene obitelji iz Palestine i Sirije, a domaćini iz Jordana predstavili su i urbani rad s mladima u višemilijunskom Amanu gdje je rad s mladima organiziran na razini gradskih četvrti.

Projekt traje do lipnja 2020. godine i provode ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (Hrvatska), Opetushallitus- Utbildningsstyrelsen (Finska) i I-Dare (Jordan).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.