Hrvatske ceste u prometnice na lepoglavskom području ulažu 29 milijuna kuna Foto: Krešimir Đurić

Hrvatske ceste u prometnice na lepoglavskom području ulažu 29 milijuna kuna

| 12.1.2018. u 16:01h | Objavljeno u Našim krajem

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta, Stjepan Marković, voditelj Poslovne jedinice varaždinske ispostave Hrvatskih cesta i Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, danas su obišli raskrižja na državnoj cesti D35 na kojima se završava projekt izgradnje javne rasvjete.

Riječ je o javnoj rasvjeti na pet raskrižja, čije su uređenje sufinancirale Hrvatske ceste i Grad Lepoglava, ukupne vrijednosti 900.000 kuna. Trenutno su još uvijek u probnom radu ukupno 64 kandelabera s najmodernijom LED rasvjetom, a slijedi tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole.

- Ceste život znače. Želimo omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva, a to se bez cesta ne može. Moramo reći da je Lepoglava u ovom trenutku svojevrsno "slijepo crijevo". Mi smo točno na polovici puta između dviju autocesta, Varaždina i Krapine. Kod gospodarskog ulaganja jedan od bitnih potencijala je lokacija, blizina cesta, mogućnost brzog pristupa, te u tom dijelu Lepoglava ima veliki problem. Nadamo se da ćemo naći razumijevanje Hrvatskih cesta i da se taj dio aktivnosti može riješiti izgradnjom brze ceste. S druge strane, za Lepoglavu je ovo od velikog značaja i zbog sigurnosti u prometu. Imamo dosta razvijenu građevinsku industriju, tu su asfaltna baza te dva kamenoloma u okružju, što sa sobom povlači problem prometovanja teških kamiona i velike brzine na našoj obilaznici te pitanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a naročito naše djece. Stoga nam i cilj da još više podignemo razinu sigurnosti - istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Škvarić.

Dodao je kako ovakvi projekti velik utjecaj imaju i na razvoj turizma.

- Lepoglava ima bogato povijesno-kulturno naslijeđe, na što se nadovezuje razvoj turizma. Imamo lepoglavsku čipku, Ivančicu i Ravnu Goru, dolinu rijeke Bednje, nalazište ahata, pavlinski samostan i crkvu... Potencijal postoji, ali ne možemo ga razvijati ako je dolazak posjetitelja i turista otežan. Sve je to neminovno vezano uz razvoj prometnica - rekao je Škvarić.

- Ne želimo biti slijepo crijevo, želimo biti razvijeni kraj u koji ljudi rado dolaze, zato što to žele, a ne zato što moraju - našalio se za kraj Škvarić i zahvalio Hrvatskim cestama na ulaganjima na lepoglavskom području.

Alen Leverić govorio je o realiziranim i planiranim projektima investicijskog održavanja Hrvatskih cesta u razdoblju 2017. - 2021. godine, a složio se sa Škvarićem da se ceste grade zbog sigurnosti građana u prometu i gospodarske aktivnosti.

- Hrvatske ceste u Lepoglavi nikad dosad nisu uložile takav iznos. U mom mandatnom razdoblju u Lepoglavu ćemo uložiti gotovo 29 milijuna kuna. Od toga se osam milijuna odnosi na rekonstrukciju državne ceste DC74, odnosno Bednja-Lepoglava u dužini od 1,7 km. Početak radova će biti 2019. godine. Za rekonstrukciju ceste Lepoglava-Očura u dužini od gotovo 4 km planirano je 16 milijuna kuna, a počatak radova se očekuje po završetku sve potrebne dokumentacije 2020. godine. Smatram da je važno da se ti projekti i realiziraju. Moram reći da Hrvatske ceste financiraju i zimsko održavanje u Lepoglavi, za što će Grad ove godine od HC-a dobiti nešto više od 300.000 kuna. Svih ovih projekta ne bi bilo da ih gradonačelnik Škvarić i gospodin Marković godinama prije nisu planirali. To je bitno, jer se i infrastruktura gradi u skladu s vizijom razvoja grada - napomenuo je Leverić.

Osvrnuo se i na druge projekte Hrvatskih cesta u Varaždinskoj županiji.

- Osim u Lepoglavu, HC ulaže i više od 52 milijuna kuna u istočnu obilaznicu Novog Marofa. Usto, nedavno sam pozvao varaždinskog gradonačelnika da ozbiljno razgovaramo o "kućanskoj rampi" i projektu istočne obilaznice grada Varaždina. Tu  su i ostali projekti, kao što su brza cesta Đurmanec-Varaždin i razvoj kompletne prometne infrastrukture Varaždinske županije. Očekujem da to kvalitetno odradimo na svim razinama, jer su uključeni i Grad, MUP i HŽ. Što se tiče sigurnosti građana u prometu, u sljedećih godinu dana odradit će se velik dio poboljšanja rasvjete na pješačkim prijelazima na državnim cestama. Najviše me veseli da Europska unija financira rješavanje tzv. "crnih točaka", Hrvatske ceste u tom dijelu planiraju nekoliko važnih projekata zajedno s Fakultetom prometnih znanosti, a među njima je i raskrižje Međimurske i Koprivničke ulice u Varaždinu - najavio je Leverić.

Stjepan Marković je istaknuo da je suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih cesta dugotrajna, što je rezultiralo ovim projektima na lepoglavskom području.

- Bez obzira iz kojeg smjera dolazimo u Lepoglavu, državne ceste su visokog standarda, a da bi bile još bolje, pokušali smo riješiti i sigurnost na raskrižjima. Upravo stoga smo i sufinanciranjem Hrvatskih cesta i Grada Lepoglave krenuli u ovaj projekt rasvjete na raskrižjima te smo zajedno uložili gotovo 900.000 kuna. Započeli smo i projektiranje rekonstrukcije državne ceste Lepoglava-Očura, što bi zaokružilo i naš višegodišnji program pješačko-biciklističkog prometa na području grada Lepoglave. Također, gotovo svake godine u redovno održavanje državnih cesta na ovom području ulažemo oko 500.000 kuna - rekao je Marković.

- Usto, trebamo dovršiti još neke dijelove, kao što je spajanje biciklističkih staza s Ivancem i Očurom, odnosno do županijske granice. Dakle, ovim projektima doprinosimo programu ciklo-turizma ovog dijela Hrvatske - zaključio je Marković.

lepoglava-hrvatske_ceste_2.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_3.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_4.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_5.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_6.JPG