HNS Hitne mjere za poboljšanje kvalitete zraka u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 2.2.2024. u 16:54h | Objavljeno u Našim krajem
Hrvatska narodna stranka - podružnica Varaždin izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog sada već alarmantne situacije s kvalitetom zraka u našem gradu, koja ugrožava zdravlje i kvalitetu života naših sugrađana, navodi se u priopćenju varaždinskog HNS-a kojeg prenosimo u cijelosti.
Prema podacima s mjernih postaja, količina lebdećih čestica PM2.5 u zraku je već nekoliko dana zaredom preko 500% veća od preporučene granice Svjetske zdravstvene organizacije, što predstavlja izuzetno visoku razinu zagađenja. Ove čestice su najštetnije za zdravlje ljudi i okoliša, jer mogu prodrijeti duboko u pluća i krvotok, te uzrokovati razne respiratorne, kardiovaskularne i onkološke bolesti.
Osim toga, zrak u Varaždinu je često zasićen dušikovim dioksidom, prizemnim ozonom, ugljikovim monoksidom i sumporovim dioksidom, koji također imaju negativne učinke na zdravlje i okoliš.
HNS Varaždin smatra da je nedopustivo da se ovakvo stanje tolerira i ignorira od strane vladajućih, koji nisu poduzeli nikakve konkretne i učinkovite mjere za poboljšanje kvalitete zraka u napem gradu. Stoga zahtijevamo od gradskih ivlasti da hitno poduzmu sljedeće korake:
1. Provođenje sveobuhvatne analize izvora i uzroka zagađenja zraka u Varaždinu te izradu akcijskog plana za njihovo smanjenje i kontrolu.
2. Povećanje broja i kvalitete mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka u gradu uz osiguranje transparentnost i dostupnost svih podataka javnosti.
3. Uvođenje redovitih informiranja i upozoravanja građana o stanju kvalitete zraka i preporukama za zaštitu zdravlja, posebno ranjivih skupina kao što su djeca, stariji, trudnice i kronični bolesnici.
4. Poticanje i subvencioniraje korištenja javnog prijevoza, bicikla i pješačenja kao alternativa osobnim automobilima. Tražimo i poboljšanje infrastrukture i sigurnosti za te oblike mobilnosti.
5. Provođenje edukacija i senzibilizaciju svih dionika o važnosti kvalitete zraka i načinima njezina očuvanja i poboljšanja.
HNS Varaždin neće odustati od borbe za čist i zdrav zrak u našem gradu, koji je naša osnovna životna potreba i pravo. Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže u toj borbi te da zajedno zahtijevamo odgovornost i djelovanje od onih koji su dužni štititi naše zdravlje i okoliš, kaže se u priopćenju Hrvatske narodne stranke - podružnica Varaždin.