Hegedić: Godina je bila neizvjesna, ali smo odradili sve planirano

Dražen Novosel | 28.11.2020. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Breznički Hum blagdan Svetog Martina biskupa slavi kao Dan općine, međutim ove godine obilježavanja nije bilo zbog pandemije.

- Na žalost po prvi puta u povijesti Općine morali smo otkazati sve programe, sukladno odluci Stožera civilne zaštite, a zbog općepoznate situacije s koronavirusom. Posebno žalimo da smo morali odgoditi i europske projekte koji su se trebali provoditi upravo ovih dana, a prolongirani su za proljeće. U projektu vrijednom 25 tisuća eura, naša je Općina trebala biti domaćin i ugostiti predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije Makedonije, Rumunjske, Mađarske i Slovenije, a tema je bila međukulturalni dijalog i baština Europske unije. Treba naglasiti da smo uz veliki angažman djelatnika Općine, Stožera civilne zaštite i naših vatrogasaca imali smo vrlo dobre rezultate u prevenciji širenja koronavirusa, svakodnevno smo bili na dispoziciji građanima što kroz informacije a što kroz propusnice koje smo promptno izdavali građanima ovisno o njihovim potrebama, pa sve do dostave hrane najpotrebitijima, zajedno s našim gerontodomaćicama, djelatnicima Crvenog križa i projekta „Zaželi” u vrijeme proljetnog lockdowna. Situacija je takva i danas iako nažalost u ovo vrijeme imamo sve više oboljelih od covida 19 kao i osoba u samoizolaciji, no stožer civilne zaštite, vatrogasci i svi ostali angažirani na prevenciji i zaštiti od koronavirusa u svakom su trenutku na raspolaganju našim žiteljima - naglasio je načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

Unatoč epidemiji Općina je tijekom cijele godine sve svoje obaveze ispunjavala u roku, na vrijeme i kvalitetno.

Zadovoljan radom

- Moram naglasiti da sam vrlo zadovoljan funkcioniranjem i radom svih općinskih tijela u proteklom jednogodišnjem razdoblju, bez obzira na to što nas u općini nema puno i što smo u brojnim situacijama bili fizički ograničeni, ali smo svoje zadaće odradili prema planu. Nismo imali osjetnih padova u proračunu koji je stabilan, a nadam se da će tako ostati i do kraja godine. Svi korisnici proračuna tijekom godine dobili su ono što im pripada, a sve projekte koje smo dobili odrađujemo sukladno rokovima i planovima. Ove smo godine našoj ambulanti primarne zdravstvene zaštite kupili defibrilator za hitne intervencije, a ovih ćemo dana uplatiti 10 tisuća kuna pomoći varaždinskoj Općoj bolnici kao pomoć za medicinske potrebe - istaknuo je Hegedić.

Komunalni zahvati

Od projekata koji su ove godine provođeni neki su dovršeni, a pojedini se izvode.

- Njihov dovršetak očekujemo do kraja godine s obzirom na rokove i meteorološke mogućnosti provedbe radova. Pri tome mislim na ceste poput dionice Mlinareki – Lojeni - Kičini, koja je u potpunosti završena još u proljeće. Ukupne je dužine 1300 metara, a vrijednost izvedenih radova bila je oko 650 tisuća kuna. U tijeku su radovi na dionicama ceste u zaselcima Šavorići, Vrbanci i Pofuki u Šćepanju, dužine preko 1200 metara. Vrijednost investicije je 620 tisuća kuna, koja se financira sredstvima Ministarstva graditeljstva,a radovi bi uskoro trebali završiti. Počeli su radovi na uređenju mjesnog groblja u Brezničkom Humu, pri čemu je financijska konstrukcija zatvorena zahvaljujući europskim sredstvima preko LAG-a Prigorje - Zagorje, gdje smo za uređenje groblja dobili 54 tisuće eura europskih sredstava, a mi ćemo iz proračuna sufinancirati razliku jer je cijeli projekt vrijednosti oko 620 tisuća kuna. Radovi na groblju obuhvaćaju postavljanje ograde sa sjeverne i zapadne strane, uređenje staza po groblju kockama, zatim servisnu cestu, a napravit će se i parking ispred grobne kuće te urediti okoliš oko grobne kuće. Ako nam meteorološka i zdravstvena situacija dozvole groblje bi uskoro trebalo biti uređeno. U nastavku projekta uređenja groblja u planu je i zamjena krovišta na grobnoj kući - napomenuo je Hegedić.

Besplatni internet

Ova je godina obilježena popravcima na cestama na području Općine.

- Gotovo pola godina popravljali smo naše ceste koje su zbog vremenskih uvjeta, tijekom korištenja, bile oštećene kao primjerice cesta kod Radešića i Šćepanja, gdje su bujice napravile oštećenja na dijelovima asfalta, tako da nam je održavanje cesta bio prioritet. Plan za sljedeću godinu je rješavati odvodnju u brdskim predjelima, tako da spasimo postojeće ceste, kao i one koje ćemo izgraditi. Iz europskih sredstava osigurali i izgradnju besplatnog interneta kroz projekt „WI-FI for you”, koji u centru Brezničkog Huma i kod vatrogasnih domova, škole i ambulante svakodnevno svima omogućuje pristup besplatnom internetu. Za taj smo projekt iz europskog fonda povukli 15 tisuća eura. Osim toga pri kraju nam je Strategija razvoja turizma kroz koju našim sugrađanima želimo omogućiti da stare kuće i poljoprivredne kapacitete koji su trenutno zapušteni i neiskorišteni stave u funkciju i ubuduće koriste u turističke svrhe, tako da bismo uz tu plansku i strategijsku dokumentaciju ljudima dali šansu da dobiju više bodova na natječajima fondova europske unije koji su pred nama ili su u perspektivi. Aktivnosti su i na trećim izmjenama i dopunama prostornog plana, što će rezultirati početkom velikih investicija u naše poslovne zone, gdje će se graditi poslovni objekti koji će dodatno zaposliti naše ljude iz Brezničkog Huma i šire okolice - rekao je Hegedić.

Organizirane su i kulturne te organiziran posjet gospodarskim manifestacijama.

- I ove smo godine, u svibnju, upriličili našu tradicionalnu likovnu koloniju, a u organizaciji DVD-a Šćepanje održan je Vatrogasni kup, a nastupili smo i na Gospodarskom sajmu u Varaždinu, kao i na svim manifestacijama koje su organizirali naši prijatelji i partneri od LAG-a Prizaga do Varaždinske županije. Naši su vatrogasci uspješno odradili značajan dio osiguranja Europskog prvenstva u stolnom tenisu održanog početkom ožujka u varaždinskoj Areni, pruživši tako potporu organizaciji čitave manifestacije na čemu im čestitam - s ponosom je istaknuo Hegedić. Nedostatak dječjeg vrtića Općina je 2018. godine riješila otvaranjem dječje igraonice u Šćepanju, a taj se potez pokazao više nego opravdanim.

Donacija dječjoj igraonici

- U igraonici trenutačno rade tri tete, koje vode brigu za od petnaestero do dvadesetero djece, koja su zadovoljna, kao i njihovi roditelji. Ove smo godine iznimno ponosni što je na inicijativu Općine Breznički Hum naš počasni građanin Stjepan Šafran kandidiran a potom je i na ovogodišnjem obilježavanju Dana Varaždinske županije primio najznačajniju županijsku Nagradu za životno djelo, na ovogodišnjem obilježavanju Dana Varaždinske županije. župana Radimira Čačića uručeno u prisustvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Šafran je cjelokupni novčani iznos nagrade donirao dječjoj igraonici Čarobna šuma u Šćepanju. Donacija je sadržavala komplet sportskih rekvizita, sklopive podloge za vježbanje, gumene ploče za dječje igralište te aktivni centar za dvorište koji se sastoji od kućice, ljuljački, penjalica i tobogana - zaključio je Hegedić.