Gradsko vijeće Novog Marofa prihvatilo prijedlog o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima Foto: Grad Novi Marof

Gradsko vijeće Novog Marofa prihvatilo prijedlog o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima

Varaždinske vijesti | 17.4.2020. u 19:42h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici u petak u Velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“, članovi Gradskog vijeća Novog Marofa prihvatili su Odluku o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima za ublažavanje negativnih posljedica epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-Cov-2, kao i odluke o komunalnoj naknadi.

Mjere pomoći gospodarstvu i građanima odnose se na oslobađanje od zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Novog Marofa svih zakupaca koji su obustavili obavljanje djelatnosti temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH, zatim na oslobađanje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, kao i obustavljanja pokretanja prisilne naplate potraživanja Grada, osim u slučajevima nastupa zastare.

– Za vrijeme obustave redovitog rada Dječjeg vrtića Novi Marof roditelji koji neće koristiti usluge vrtića oslobađaju se obveze plaćanja, a dječji vrtići čiji su osnivači druge jedinice lokalne samouprave, a koji su obustavili rad, ostvaruju pravo na puni iznos dosadašnjeg sufinanciranja od strane Grada Novog Marofa – pojasnio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Jedna od mjera je i da dječji vrtići čiji su osnivači pravne i fizičke osobe, odnosno vjerske zajednice, a koji su obustavili rad, ostvaruju pravo na puni iznos dosadašnjeg sufinanciranja ukoliko nisu korisnici mjere potpore za očuvanje radnih mjesta i ne smanje broj zaposlenih. Roditelji se oslobađaju i obveza plaćanja školskog produženog boravka, a Grad će podmiriti troškove plaća učiteljica u produženom boravku od ožujka do lipnja.

– Predloženim mjerama olakšao bi se položaj gospodarskih subjekata koji posluju na području Grada Novog Marofa i doprinijelo smanjenju njihovih rashoda i troškova te očuvanju radnih mjesta i zaposlenosti na području našeg grada, a ujedno bi se i financijski rasteretilo građane u razdoblju u kojem traju posebne okolnosti izazvane epidemijom – naglasio je gradonačelnik Jenkač te dodao da se rok za primjenu mjera može i produžiti ako se ukaže potreba.

Dopunjena je Odluka o komunalnoj naknadi tako da Gradsko vijeće u posebnim okolnostima može osloboditi obveznike plaćanja komunalne naknade za poslovni prostro ili građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti u dijelu ili u cijelosti na određeno vremensko razdoblje. Tako je Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika odlučilo da se u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade oslobađaju poduzetnici, pravne i fizičke osobe, koji su obustavili obavljanje djelatnosti temeljem protuepidemijskih mjera Stožera civilne zaštite RH.

Prema procjenama, primjenom ovih mjera za razdoblje od 19. ožujka do 30 lipnja 2020. godine ukupni trošak po Grad Novi Marof iznosio bi 1 milijun i 154 tisuće kuna. Sukladno tome poduzet će se i aktivnosti racionalizacije poslovanja i smanjenja troškova koji nisu neophodni za funkcioniranje Grada, najavljeni je na sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa.

Novomarofski gradski vijećnici prihvatili su i odluku o obavljanju zajedničkih poslova civilne zaštite na području gradova Novog Marofa i Varaždinskih Toplica te općina Ljubešćica, Breznički Hum, Breznica i Visoko. To je preduvjet da za zajedničko područje nisu potrebne propusnice pri napuštanju mjesta prebivališta.

novi_marof_vijece_17-04-2020_1.JPG

novi_marof_vijece_17-04-2020_2.JPG

novi_marof_vijece_17-04-2020_3.JPG