Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg će ostvariti bespovratno 3,1 milijun kuna i zaposliti 21 osobu

V.V. | 21.3.2018. u 19:11h | Objavljeno u Našim krajem

"Pomažemo sebi – pomažemo drugima" naziv je projekta za koji će Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg ostvariti bespovratno 3,1 milijun kuna. Najveći je to projekt u povijesti ludbreškog Crvenog križa što je bio i povod za današnju konferenciju za medije održanu u Gradu Ludbregu.

– Za nas je ovo iznimno važan trenutak jer taj iznos koji će doći i u Ludbreg i koji će omogućiti da se jedan dio žena koje već dugo se ne mogu zaposliti dobiju priliku raditi dvije godine, ali ovaj projekt za nas predstavlja i nešto puno više. Dokaz je da kao grad možemo realizirati ovako velike i važne projekte bez pomoći i posredovanja viših tijela, u ovom slučaju županijskog Crvenog križa. Zahvaljujem timu Crvenog križa Ludbreg, predsjedniku i ravanatelju, ali moram spomenuti i ulogu zaposlenika Grada Ludbrega koji su radili na pripremi projekta te susjednim općinama na sudjelovanju. Pokazali smo u ovom dijelu županije što možemo napraviti. Vrijednost projekta nije samo zapošljavanje, već je puno veća jer ćemo korisnicima nuditi kvalitetnu pomoć i povezanost, bit ćemo bolja zajednica koja brine o svim svojim žiteljima bez obzira u kakvim nedaćama se našli. Zajedničkim sudjelovanjem pokazali smo i jedinstvo ovoga dijela Varaždinske županije. – rekao je gradonačelnik Bilić.

Igor Franolić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg naglasio je da je kod projekta najvažnije zbrinjavanje starih i nemoćnih i zapošljavanje žena.

- Najveći projekt u povijesti našeg Društva "Pomažemo sebi - pomažemo drugima" omogućio nam je bespovratna sredstva u iznosu od 3.148.500,00 kuna. Dvije stvari koje meni kao predsjedniku GDCK Ludbreg mnogo znače i najviše me vesele su prvenstveno briga za gotovo 140 starijih, bolesnih i nemoćnih osoba s područja grada Ludbrega i općina Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Sveti Đurđ i Martijanec, osoba koje nemaju nikog da im osigura minimalne životne uvjete i skrb. Drugo je činjenica da će dvadeset žena starijih od 50 godina primati plaću za svoj rad, a sve u trajanju od 24 mjeseca, a na projektu će se zaposliti i projektni administrator. Dakle 21 obitelj će u kućni budžet dobivati, u periodu od dvije godine, oko tri tisuće kuna i na taj način omogućiti si potrebite stvari za življenje. Posebno je značajno što je upravo to generacija žena koje su svojim radom u mladosti stvarale sva ona dobro nam poznata, velika ludbreška poduzeća i koje su ne svojom krivicom ostale bez posla, bez mogućnosti da ostvare minimalne uvijete potrebne za odlazak u mirovinu. Ne samo to, već će sve žene kroz prekvalifikaciju u sklopu Programa biti educirane iz pružanja pomoći kao gerontodomaćice te će i po završetku ovog posla moći vrlo kvalitetno pomoći svojim sumještanima i možda nekome spasiti život. Odlučili smo se samostalno prijaviti na projekt financiran iz Europskog socijalnog fonada, a kojeg provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava smatrajući da smo dovoljno elokventni i sposobni da dobijemo sredstva. Također, važno je napomenuti i ulogu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, obzirom da sve zainteresirane žene za rad kroz ovaj projekt moraju biti prijavljene na istom uz osnovni uvjet starosti iznad 50 godina života. Ovaj projekt poticaj nam je za daljnje aktivnosti i zaista se nadamo da će Ministarstvo provoditi iste ili slične projekte u budućnosti gdje naravno očekujemo naše daljnje uspjehe i što dužu mogućnost brige za potrebite. Budite uvjereni da sigurno nećemo propustiti priliku javiti se na svaki budući projekt sličnog sadržaja – rekao je Franolić.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg Robert Kranjčec rekao je da će šest žena biti zaposleno na području Ludbrega, po četiri iz Malog Bukovca, Svetog Đurđa i Martijanca, a iz dvije Velikog Bukovca.

– Što se same provedbe projekta "Pomažemo sebi pomažemo drugima" tiče, s određenim predradnjama započeli smo već u trenutku kada je bilo službeno objavljeno da smo dobili projekt, a javna objava bila je 9. veljače ove godine. Svaka zaposlena gerontodomaćica dobiti će bicikl za obilazak korisnika koji je sastavni i obavezni dio projekta. Pošto imamo višegodišnje iskustvo provođenja programa Pomoći u kući preko Javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, znamo da je potrebno voditi i preciznu evidenciju samog rada gerontodomaćica na terenu te o tome izvještavati predstavničko tijelo koje nam je odobrilo projekt. Dosadašnjih godina to je iziskivalo dosta vremena i pisanja obrazaca. Stoga smo u ovom projektu, jedini u Hrvatskoj predvidjeli da svaka gerontodomaćica dobije i tablet računalo pomoću kojeg će voditi evidenciju obavljenih usluga na terenu te ćemo na taj način uštedjeti dosta vremena na dio administrativnih poslova koje će obavljati gerontodomaćice. Projekt će ukupno trajati 30 mjeseci, a samo zapošljavanje žena 24 mjeseca plus još 2 mjeseca za provedbu edukacije za zanimanje gerontodomaćice. Također je projektom predviđena i kupnja higijenskih potrepština za korisnike te će se i na taj način pridonijeti kvalitetnijem životu naših korisnika. Naravno, sve aktivnosti oko provođenja ovog projekta neće utjecati na naše ostale djelatnosti, prikupljanje i podjelu humanitarne pomoći, dobrovoljno darivanje krvi i ostalo. Također smo i u dijelu dobrovoljnog darivanja krvi uveli još jednu novost, a to je pozivanje darivatelja na akcije dobrovoljnog darivanja krvi preko Vibera te na taj način olakšali podsjećanje darivatelja na termine održavanja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.
Na kraju koristim priliku da zahvalim svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, zahvaljujem Gradu Ludbregu na pomoći prilikom samog pisanja projekta, gradonačelniku grada Ludbrega Dubravku Biliću. Također zahvaljujem Odboru Gradskog društva Crvenog križa na čelu s predsjednikom Igorom Franolićem na pomoći i podršci prilikom realizacije ne samo ovog projekta već za moj cjelokupni rad kao ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg. - rekao je Robert Kranjčec.

Konferenciji su nazočili i načelnici susjednih općina, Darko Marković, načelnik općine Mali Bukovec, načelnik Svetog Đurđa Josip Jany i Velikog Bukovca Franjo Vrbanić te zamjenica načelnika Martijanca Lidija Harmicar. Svi zajedno slažu se da ovaj projekt uz pomoć starijim građanima ima i onu neprocjenjivu važnost, ljudsku solidarnost jer ponekad i razgovor ima važnu ulogu u svakodnevnici.

 

Označeno u