Gradonačelnik Lepoglave u radnom posjetu slovenskoj općini Cirkulane Foto: Grad Lepoglava

Gradonačelnik Lepoglave u radnom posjetu slovenskoj općini Cirkulane

Grad Lepoglava/vv | 14.6.2023. u 10:04h | Objavljeno u Našim krajem

Glavna tema sastanka bio je nastavak suradnje na poboljšanju komunalne infrastrukture u pograničnom području

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i voditelje gradskog odsjeka za komunalne poslove Tomislav Hojsak, sudjelovali su na radnom sastaku u slovenskoj općini Cirkulane gdje su se sastali s načelnicom Općine Antonijom Žumbar.

Tema sastanka bile su zajedničke aktivnosti dviju jedinica lokalne samouprave koje već dugi niz godina uspješno surađuju na poboljšanju životnih uvjeta svojih sugrađana.

- Glavna tema sastanka bio je nastavak suradnje na poboljšanju komunalne infrastrukture u pograničnom području, odnosno izgradnje nerazvrstanih cesta što ranijih godina nije bilo moguće, no ulaskom Hrvatske u područje Schengena mnogo je jednostavnije iznaći rješenja za ovu problematiku - naglasio je Škvarić.

large_viber_image_2023_06_09_07_43_19_740.jpg

Jedna od tema sastanka bio je i problem svakodnevnog tranzita kamiona koji si nakon ulaska Hrvatske u Schengen skrajuću put ulaska i izlaska u Sloveniju te pri tome koriste pravce odnosno dionice cesta koje nisu prilagođene kamionskom prijevozu što dovodi do ugrožavanja sigurnosti prometa te do uništavanja cestovne infrastrukture.

Poseban naglasak bio je i na mogućoj suradnji Grada Lepoglave i Općine Cirkulane u realizaciji zajedničkih projekata iz Programa prekogranične suradnje sufinanciranih iz EU fondova o čemu se razgovaralo s direktorom Lokale akcijske skupine Haloze Jernejem Golcom.

I slovenska i hrvatska strana najavile su intenzivnije pokretane aktivnosti u cilju rješavanja spomenutih problema, a sve u interesu kvalitetnijeg življenja u pograničnom području.