Gradonačelnik Jenkač: Iako je proračun Grada u velikom plusu i dalje ćemo biti racionalni s novcem Foto: Grad Novi Marof

Gradonačelnik Jenkač: Iako je proračun Grada u velikom plusu i dalje ćemo biti racionalni s novcem

Varaždinske vijesti | 31.10.2019. u 12:07h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof u prvoj je polovici 2019. godine ostvario 20,48 milijuna kuna prihoda i 15,32 milijuna kuna rashoda, što uz prošlogodišnji višak od 4,63 milijuna kuna, dovodi do trenutnog viška u proračunu od 9,78 milijuna. Takav je prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa usvojen na redovnoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu, 30 listopada.

Gradonačelnik Siniša Jenkač izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima budući da se radi o višku prihoda od gotovo 10 milijuna kuna.

- Možemo biti zadovoljni, ali i dalje se voditi racionalnim trošenjem proračunskih sredstava budući da se u gradu Novom Marofu zaista puno radi. Sve ono što možemo vlastitim sredstvima platiti to ćemo i napraviti kako se ne bi za pojedine investicije trebali kreditno zaduživati. Također, svaku priliku da osiguramo sredstva za određene projekte preko raznih natječaja i programa, bilo s nacionalne razine ili preko EU fondova, zasigurno ćemo iskoristiti - pojasnio je Jenkač nakon čega je izvješće prihvaćeno većinom glasova vijećnika.

Na dnevnom je redu novomarofskog Gradskog vijeća bilo i Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine koje je dobilo potporu većine vijećnika. Spomenut je projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića u Novom Marofu, koji je trenutno u tijeku, kao i energetska obnova postojeće zgrade vrtića. Dovršena je gradnja nove zgrade Centra za socijalu skrb Novi Marof te je ovih dana ustanova i preseljena, a završena je i energetska obnova Osnovne škole Novi Marof.

novi_marof_vijece_1.JPG

Spomenuta je i sanacija odlagališta neopasnog otpada Čret za koju slijedi provedba postupaka javne i jednostavne nabave te priprema dokumentacije za gradnju reciklažnog dvorišta, kao i izrada projektne dokumentacije i otkup zemljišta za gradnju groblja. Nastavlja se i gradnja javne rasvjete te radovi na nerazvrstanim cestama, među kojima je i sanacija klizišta u Podevčevu.

- Puno se toga radi na području Grada Novog Marofa, a investicije se mjere u desecima milijuna kuna. Nastojimo i uspijevamo značajna sredstava osigurati preko raznih programa bilo natječaja pojedinih ministarstava ili fondova Europske unije. Sve ovo što radimo je da našim sugrađanima pružamo što bolje standarde života, a radit ćemo to i dalje - kazao je Jenkač.

U nastavku sjednice usvojen je i prijedlog Odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada. Novom se odlukom uređuje upravljanje, građenje, rekonstrukcija i održavanje nerazvrstanih cesta, vrsta, opseg i rokovi izvođenja radova redovitog i izvanrednog održavanja te kontrola i nadzor  tih radova.

- Donošenje ove Odluke od velikog je značaja za djelovanje Grada Novog Marofa. To će koristiti u planiranju održavanja i građenja nerazvrstanih cesta, njihove zaštite te evidentiranje onih koje nisu u katastru ili nije evidentirano njihovo stvarno stanje, a što je preduvjet za izgradnju komunalnih, vodnih, u što spada i Aglomeracija Novi Marof, energetskih i drugih građevina - pojasnio je Jenkač.

Na sjednici su usvojena izvješće o poslovanju trgovačkih društava i ustanova u 2018. godini kojima je Grad Novi Marof osnivač ili suvlasnik. Govoreći o njihovom poslovanju u prošloj godini istaknuto je da su sva društva i ustanove poslovala pozitivno što su vijećnici potvrdili jednoglasnim prihvaćanjem svih izvješća.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog Natječaja o prodaji zemljišta u vlasništvu Grada Novog Marofa u Poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora budući da postoji interes gospodarstvenika za kupnju zemljišta.

- S obzirom na iskazani interes i nastojanje Grada da se zemljište koristi u skladu s prostornom planom, odnosno da se realiziraju sadržaji srednjeg i malog poduzetništva, pripremljen je Natječaj. Prošle godine donijeli smo prostorni plan i definirali dvije nove zone i radimo na tome da zaokružimo cijelu priču - rekao je Jenkač.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je i Prijedlog rješenja o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića Novi Marof, kojom je na novi mandat od četiri godine imenovana dosadašnja ravnateljica Karolina Fotak.