OPG Katalenić Foto: Varaždinske Toplice

Gradonačelnica Ratković: Podupiremo naše OPG-ove i pozivamo mlade da se javljaju na natječaje

VV | 27.4.2021. u 16:07h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Varaždinske Toplice posebnu pozornost posvećuje poljoprivrednoj proizvodnji, i u okolnostima nastalim uslijed pojave pandemije COVID-19, kada je potrebno osigurati uvjete za održivost i te proizvodnje.

Grad Varaždinske Toplice provodi niz mjera koje doprinose razvoju poljoprivrede na cijelom području grada, a odnose se na subvencioniranje umjetnog osjemenjivanja goveda i krmača, provođenje programa poticanja razvoja pčelarstva, programa poticanja plasteničke proizvodnje i sufinanciranje programa rukovanja pesticidima. Svi navedeni programi isplata potpora i subvencija provode se kroz godinu, isključivo u vidu poticanja daljnjeg razvoja poljoprivrede našim poljoprivrednicima, a koji potpore mogu ostvariti prijavama na raspisane javne pozive. Ukupno je u 2020. godini za navedene mjere Grad Varaždinske Toplice izdvojio 179.226,17 kuna, od toga za plasteničku proizvodnju izdvojeno je ukupno 71.076,17 kuna.

Jedan od korisnika mjere za poticanje plasteničke proizvodnje je Damir Katalenić iz Donje Poljane, koji se bavi uzgojem raznog povrća, većinom mladog luka, te uzgojem šampinjona.

- U plasteniku je ove godine već druga runda. Mladi luk je naša glavna kultura uz šampinjone. Isto tako imamo i neke druge kulture za probu, eksperimentiramo sada u doba korone. Isprobavamo, proširujemo. Prodajem svoju robu na tržnici u Prelogu. Kada imaš svega pomalo, da se nekaj prodati. Ako imaš samo šampinjone, prodal si samo šampinjone. A ako imaš malo luka, malo ovoga, malo onoga, to se proda. Ovo oduzima dosta vremena. Od 9. mjeseca samo se doma bavim s tim, ali još uvijek si trenutno ne mogu zaslužiti plaću. Kad bi radili punim kapacitetom i kad bi se to sve prodalo na malo, onda bi se mogla zaslužiti plaća - kaže Katalenić i dodaje da su od Grada Varaždinskih Toplica koncem 2020. godine dobili potporu u iznosu od 20.000 kuna.

- Priključili smo struju jer imamo takvu proizvodnju. Imamo pumpe, imamo napuhavanje plastenika. Treba još potegnuti instalacije za svjetlo. U zimi je kratki dan, već i na jesen, pa nam treba struja. Napravili smo i hladnjaču, da možemo sačuvati svoje plodove dok sve ne prodamo - dodaje Katalenić.

U Donjoj Poljani plasteničku proizvodnju ima i Dražen Horvat.

- Počeli smo prije par godina, zahvaljujući poticaju iz Grada. Napravili smo dva plastenika i bavimo se plasteničkom proizvodnjom, a uzgajamo i izvan plastenika. Povrće svaki dan svježe prodajemo, najviše u Zagrebu. Mogli bi i proširiti, ali više od toga ne ide. Trenutno uzgajamo mladi luk, češnjak, salatu, mahune u plasteniku. Plasiramo sve što proizvedemo. Potrebno je jako puno truda s obzirom da radim u firmi i ovo sve što radimo, radimo poslije radnog vremena. Dakle, jako puno vremena, ali se nešto i zaradi – priča Horvat i dodaje da su od Grada Varaždinskih Toplica pomoć za izgradnju plastenika dobili pomoć u dva navrata.

- Bez te pomoći ne bi uspjeli, s obzirom da su to bile velike investicije za naše malo gospodarstvo. Kvalitetni plastenik je skup i bez pomoći ga ne bi mogli sami isfinancirati. Trenutno u plastenicima imamo žutu mahunu i salatu kristal. To prodajemo u Zagrebu na Trešnjevci. Ove godine uspijemo sve prodati, ali lani je bilo sve zatvoreno, a mi se trudimo imati svježu i kvalitetnu robu. Uvijek imamo veće narudžbe nego što uspijemo proizvesti. Tako da je proizvodnja takva kakva je – ograničena, a prodaja ide bez problema - dodaje Horvat.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglašava da im je u interesu, kao jedinici lokalne samouprave, da imamo što više domaće proizvodnje i da se proizvodi zdrava hrana.

- U našem mandatu pokrenuli smo program poticanja razvoja plasteničke proizvodnje, te smo 2018. godine počeli s prvim isplatama potpora. Ova dva OPG-a primjer su vrijednih ljudi, koji proizvode i plasiraju svoje povrće na tržište, znajući da bez značajnih ulaganja u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, nema ni razvoja poljoprivrede. Stoga pozivam sve mlade ljude, kako su i ovi naši korisnici rekli, počnu s hobijem, koji kroz vrijeme uz puno volje, truda i rada preraste u ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijave na raspisane javne pozive i ostvare potporu. Grad će i nadalje raznim programima i isplatama potpora pomagati našim malim OPG-ima u njihovom razvoju - poručila je gradonačelnica Ratković.

horvat_1.jpg

horvat_2.jpg

horvat_3.jpg

horvat_4.jpg

katalenic_1.jpg

katalenic_3.jpg

katalenic_5.jpg