Gradonačelnica Ratković: "Gledajući u budućnost, ne smijemo zaboraviti prošlost!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Gradonačelnica Ratković: "Gledajući u budućnost, ne smijemo zaboraviti prošlost!"

VV | 10.1.2022. u 13:25h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Kluba branitelja 1991-1995 Varaždin i Grada Varaždinskih Toplica u subotu je u Kino dvorani "Ljubelj” u Varaždinskim Toplicama održana projekcija filma "Ivan Sokač – život za Hrvatsku”.

Riječ je o dokumentarno – ratnom filmu koji prikazuje životni i ratni put pukovnika Ivana Sokača koji je poginuo 28. prosinca 1991. godine, na prvoj crti u obrani Pakraca obnašajući dužnost zapovjednika 104. brigade Hrvatske vojske.

Gradonačelnica Dragica Ratković izrazila je zadovoljstvo što će film koji kronološki prikazuje politička i ratna zbivanja od 1990. do 1991. godine te stradavanja hrvatskih branitelja biti prikazan i u Varaždinskim Toplicama.

- Nadam se da će na projekciju filma doći i mlađe generacije kako bi se upoznale s događanjima i vrijednostima Domovinskog rata. Gledajući u budućnost, ne smijemo zaboraviti ni prošlost, a posebno naše branitelje koji su dali svoje živote za stvaranje neovisne i slobodne Republike Hrvatske – naglasila je gradonačelnica Ratković.

Glavna zadaća Kluba varaždinskih branitelja je, uz pružanje pomoći braniteljima i članovima, promicanje istine o Domovinskog rata, a upravo na tom tragu pokrenuta je inicijativa snimanja dokumentarno – ratnog filma. Kako poručuju iz Kluba, nitko ne može vjernije svjedočiti istinu od preživjelih branitelja i to je njihova čast, pravo i obaveza.

Scenaristi filma su magistri povijesti Borna Marinić i Ivan Zvonimir Ivančić te bojnik Hrvatske vojske Vladimir Leskovar.