Grad Varaždinske Toplice na mapi EGTS Regija Mura

| 20.7.2023. u 20:08h | Objavljeno u Našim krajem

Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Regija Mura proširuje svoju mapu članova te je na njihovoj karti kao novi član i Grad Varaždinske Toplice.

U nizu europskih grupacija za teritorijalnu suradnju (skraćeno EGTS), Regija Mura može se smatrati razmjerno novim udruživanjem gradova i općina. Grupacija je registrirana sa sjedištem u Serdahelu (Tótszerdahely), Mađarska, 28. svibnja 2015. godine.

EGTS Regija Mura udružuje 21 općinu partnera te dodatnih 39 naselja smještenih u regiji uz mađarsko-hrvatsku granicu. Od 60 naselja u regiji, 35 ih je na teritoriju Mađarske, a 25 u Hrvatskoj.

Strategija razvoja i pravci razvojnih aktivnosti usmjereni su na ideje o proširenju planiranih razvojnih aktivnosti,  resurse u prirodno geografskom okruženju, funkcionalne aglomeracije koje imaju utjecaja na prostor u kojemu se odvija suradnja, mogućnosti održavanja fizičkih kontakata, postojeće društvene veze i međuetničke odnose.

Gradsko vijeće Grada Varaždinskih Toplica na 15. sjednici donijelo je odluku o priključenju Grada Varaždinskih Toplica EGTS Regija Mura sa svrhom jačanja gospodarske, socijalne i druge suradnje utemeljene na teritorijalnoj suradnji lokalnih samouprava Republike Mađarske i Republike Hrvatske.

- Iznimno mi je drago što su i naše Varaždinske Toplice u ovoj grupaciji jer će nam to, sigurna sam, donijeti brojne dobrobiti. Takve su grupacije uspostavljene radi lakše prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje država članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti. Između ostalog, EGTS Regija Mura vrlo je uspješna u privlačenju europskih sredstava, a budući da i mi u planu imamo ideje i planove, odnosno projekte koje namjeravamo prijaviti na natječaje, dobro će nam doći iskustva i pomoć naših partnera – ističe toplička gradonačelnica Dragica Ratković.