Grad Varaždinske Toplice i u ovoj godini osigurao potpore za svoje pčelare

| 13.1.2023. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

Isplatom potpora pčelarima, Grad Varaždinske Toplice i u ovoj godini nastavlja s Programom poticanja razvoja pčelarstva.

Potpora će se isplaćivati pčelarima s topličkog područja koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj i to pravnim i fizičkim osobama koje na području Grada kao jedinice lokalne samouprave imaju stacionirane pčelinjake, prema broju pčelinjih zajednica te za nabavu novih. 

Kriteriji i iznosi potpora definirat će se posebnim aktom, odnosno zaključkom gradonačelnice, putem javnog poziva koji će se objaviti na službenim stranicama Grada u prvom tromjesečju ove godine. 

- Značaj pčela i pčelarstva s ekološkog aspekta, odnosno održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti je ogroman, što dokazuje i činjenica da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. Naš toplički kraj je idealan za sve grane poljoprivredne proizvodnje i tu proizvodnju treba i poticati, kako bismo svi zajedno mogli uživati u domaćim proizvodima i živjeti zdravo, a znamo da je upravo med jedna od najzdravijih namirnica. Zbog svega toga, osigurali smo i ove godine potpore za naše pčelare, kako bismo im pomogli da opstanu u pčelarstvu, da i prošire svoje pčelinje zajednice na dobrobit prirode, a time i svih naših građana - izjavila je toplička gradonačelnica Dragica Ratković poručivši pčelarima da se jave na poziv kako bi ostvarili pravo na potporu.

Prošle godine podneseno je 19 zahtjeva, a pčelarima je ukupno isplaćeno 10.213,02 eura, odnosno 76.950,00 kuna.