GRAD NOVI MAROF U tijeku projektiranje energetske obnove zgrade na Trgu hrvatske državnosti

Varaždinske vijesti | 8.5.2023. u 16:27h | Objavljeno u Našim krajem

U jeku energetske krize i sveopćih poskupljenja, Grad Novi Marof okreće se povećanju energetske učinkovitosti. Tako je u tijeku izrada glavnog projekta za energetsku obnovu zgrade u pretežito javnom vlasništvu na Trgu hrvatske državnosti u Novom Marofu koja bi uskoro mogla zasjati u novom ruhu.

Budući da je ovo prvi puta da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo natječaj koji se ne odnosi samo na energetsku obnovu zgrada javnog sektora, već se mogu prijaviti i zgrade u pretežito javnom vlasništvu, poput ove u Novom Marofu, Grad je pokrenuo izradu projektne dokumentacije za njenu energetsku obnovu.

Naime, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izradi projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade u kojoj se nalaze Gradska uprava, banka, Porezna ispostava, papirnica te Županijska uprava – ured za prostorno uređenje i upravni odjel za opću upravu. Ugovor vrijedan gotovo 20 tisuća eura potpisan je s Jerkom Boškovićem, direktorom tvrtke Building d.o.o. koja će izraditi glavni projekt.

Grad će ovaj projekt prijaviti na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je za energetsku obnovu zgrada javnog sektora te onih u pretežito javnom vlasništvu osiguralo 40 milijuna eura.

- Grad Novi Marof želi biti zelen i energetski učinkovit grad, a to ćemo postići upravo ovakvim projektima. Energetskom obnovom ove zgrade smanjit ćemo troškove i povećati uštedu energije, što je u današnje vrijeme kada se suočavamo sa sveopćim poskupljenjima itekako bitno. Inače, na javnim pozivima ovakvog tipa prihvatljiv prijavitelj je dosad bio isključivo javni sektor, a ove godine to se promijenilo pa su prihvatljive i zgrade u pretežitom vlasništvu javnog sektora poput naše u Novom Marofu – objasnio je Jenkač istaknuvši kako vjeruje da će Grad uspješno prijaviti projekt na javni poziv Ministarstva te ostvariti bespovratna sredstva.

Zahvalio je Ministarstvu što je prepoznalo važnost obnove i ovih tipova zgrada jer, kako je naglasio, sufinanciranje ovog financijski izdašnog projekta Gradu Novom Marofu bit će od iznimne pomoći.