Grad Novi Marof izdvaja ukupno 1,1 milijuna kuna za pomoć gospodarstvu uslijed koronakrize

MGA/VV | 25.4.2020. u 08:58h | Objavljeno u Našim krajem

- U ovim je kriznim vremenima Grad Novi Marof odlučio pomoći gospodarstvenicima sa svojeg područja još jednom mjerom - oslobađanjem obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti za vrijeme obustave rada - objavili su iz Grada Novog Marofa.

Na nedavno održanoj sjednici članovi Gradskog vijeća Novog Marofa prihvatili su Odluku o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima za ublažavanje negativnih posljedica epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-Cov-2, kao i odluke o komunalnoj naknadi. Mjere pomoći gospodarstvu i građanima odnose se na oslobađanje od zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Novog Marofa svih zakupaca koji su obustavili obavljanje djelatnosti temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH, zatim na oslobađanje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, kao i obustavljanja pokretanja prisilne naplate potraživanja Grada, osim u slučajevima nastupa zastare.

– Predloženim mjerama olakšat ćemo položaj gospodarskih subjekata koji posluju na području grada Novog Marofa i doprinijeti smanjenju njihovih rashoda i troškova. Cilj nam je očuvati radna mjesta i zaposlenost na području u razdoblju u kojem traju posebne okolnosti izazvane epidemijom – naglasio je gradonačelnik Jenkač te dodao da se rok za primjenu mjera može i produžiti ako se ukaže potreba.

Prema procjenama, primjenom ovih mjera za razdoblje od 19. ožujka do 30. lipnja 2020. godine, ukupni trošak po Grad Novi Marof iznosio bi oko 1,1 milijun kuna. Sukladno tome, poduzet će se i aktivnosti racionalizacije poslovanja i smanjenja troškova koji nisu neophodni za funkcioniranje Grada. Grad Novi Marof poziva poduzetnike – pravne i fizičke osobe, koji su obustavili obavljanje djelatnosti temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o obustavi rada od 19. ožujka 2020. godine (Narodne novine broj 32/20), da podnesu Zahtjev za oslobađanje obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti za vrijeme obustave rada, kao mjere pomoći gospodarstvenicima.

Zahtjev je potrebno dostaviti u Grad Novi Marof putem e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili putem poštanske službe, na adresu Grad Novi Marof, Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav, promet i zaštitu okoliša, Trg hrvatske državnosti 1, 42 220 Novi Marof, do 5.svibnja 2020. godine.