Grad Ludbreg: Pridružite se radionici izrade strategije razvoja urbanog područja

VV | 29.5.2022. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ludbreg dio je prostorno-funkcionalne cjeline urbanog područja. Sjedište područja je Grad Varaždin, a uz Ludbreg obuhvaća još gradove Novi Marof i Varaždinske Toplice te 11 općina: Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U tu svrhu u srijedu 1. lipnja u Maloj vijećnici Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” predstavnici Međunarodne agencije za razvoj (Mara) održat će radionicu “Izrada strategije razvoja urbanog područja Varaždin u razdoblju od 2021. do 2027.”

Urbana područja uspostavljena su s jednim ciljem – ravnomjernim razvojem svih krajeva Hrvatske kroz regionalnu politiku ulaganja u budućnost, stvaranje novih radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja.

ITU mehanizam

Cilj ITU mehanizma je decentralizacija, odnosno definiranje zajedničkih smjerova razvoja, olakšavanje zajedničke provedbe projekata te nadilaženje administrativnih granica i stvaranje povoljnijeg okruženja urbanog područja u cjelini. Naglasak je na razvoju regija i jedinica lokalne samouprave tako da izravno i snažno doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu RH i EU u cjelini.

Preduvjet za korištenje ITU mehanizma je izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin (SRUP). SRUP Varaždin predstavlja temelj za planiranje svih projekata na području jedinica lokalne samouprave koje su obuhvaćene urbanim područjem. SRUP prikazuje pristup održivom razvoju urbanog područja Varaždin unutar jasno određenog vremenskog razdoblja, utvrđujući hijerarhiju ciljeva za suočavanje s izazovima prepoznatim u analizi stanja.

Kako se možete uključiti?

Radionice su ključan dio strateškog planiranja – istinski održiv i pravedan razvoj moguć je samo kroz sudjelovanje što većeg broja stanovnika urbanog područja. Zato nam je važno da s nama podijelite ono što znate o potrebama svoje zajednice.

Na radionici ćete moći:
- dobiti detaljne informacije o ITU mehanizmu, regionalnom razvoju i vrsti projekata koji se mogu financirati kroz ITU mehanizam

- dobiti informacije o analizi stanja, sudjelovati u raspravi, predstaviti svoju viziju razvoja zajednice i dati prijedloge za definiranje razvojnih smjerova

Označeno u