Grad Ludbreg: Potpisan ugovor Grada i tvrtke Energy plus za digitalizaciju sustava javne rasvjete

| 17.12.2021. u 12:57h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ludbreg je ranije ove godine dobio sredstva primjenu koncepta pametnih gradova kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano za digitalizaciju sustava javne rasvjete, a danas je u uredu gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića potpisan ugovor o javnoj nabavi izrade i provedbe projekta "Digitalizacije sustava javne rasvjete kao dijela Smart city solutions na području Grada Ludbreg".

- Danas prezentiramo sve što već dulji niz godina radili s ludbreškom tvrtkom Energy plus na području javne rasvjete i mijenjanja zastarjele javne rasvjete suvremenom rasvjetom kao i digitalizaciju javne rasvjete. Prvi smo u Hrvatskoj po tom pitanju, unatoč tome što se neki gradovi hvale prijavama. Danas ponosno možemo reći da preko 90 posto javne rasvjete na području grada je LED štedljiva rasvjeta koja je smanjila ne samo potrošnju za više od 60 posto, nego je smanjila i svjetlosno zagađenje - objasnio je Bilić.

Ukupna vrijednost projekta prema podacima na početku godine kada su ga prijavili za EU fondove iznosi 1.027.401,25 kuna, a 40 posto će sufinancirati Fonf tj. 410.960,50 kuna, dok preostali iznos financijskih sredstava potreban za provedbu ide na račun Grada Ludbrega.

Bilić je naglasio da od 2013. godine su napravili već puno promjena na sustavu javne rasvjete s domaćom tvrtkom Energy plus, uložili više od 10 milijuna kuna u obnovu javne rasvjete i postavili standarde koje rijetko koji grad ima u javnoj rasvjeti.

- Do sada smo zamijenili 2105 lampi, planiramo za drugu godinu osvijetlavati nove ulice i kritična mjesta na državnim i lokalnim cestama i na taj način povećavati sigurnost u prometu. Osim što mijenjamo stare žarulje s novima, isto tako radimo popunu praznih mjesta i prihvaćamo nove standarde te osvijetljavamo ulice na svakom stupu, a ne kao nekada na svakom drugom ili trećem stupu - objasnio je Bilić.

Označeno u