Grad Ludbreg je projektni partner u EURebirth “Strategic and Human Rebirth in European Local Community”

VV | 22.2.2023. u 10:44h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Grad Ludbreg je projektni partneru u projektu EURebirth “Strategic and Human Rebirth in European Local Community” koji se oslanja se na Europski program Komisije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ Unije za programsko razdoblje 2021. – 2027.

Početni sastanak održat će ovaj četvrtak i petak, 23. i 24. veljače 2023. g. u Italiji i domaćin će biti općina Capizzone pokrajine Bergamo, voditelj mreže koju je formiralo 6 drugih europskih općina. Projekt mreže gradova EURebirth vodi općina Capizzone (BG) – u ulozi koordinatora, a povezane planirane projektne aktivnosti provodit će transnacionalno partnerstvo koje je osim toga sastavljeno od ostalih 6 partnerskih općina – među kojima je i Općina Alzano Lombardo (BG) te općine iz 4 druge različite zemlje: Općina Outes (Španjolska), Općina Ludbreg (Hrvatska), Općina Kostrzyn (Poljska), Općina Vrgorac (Hrvatska) i Općina Alba Iulia (Rumunjska).

Cilj EURebirth-a je osvrnuti se na utjecaj pandemije COVID-19 na lokalne zajednice u cilju jačanja „europske“ i „demokratske“ dimenzije procesa odluka Europske unije uzimajući u obzir okolnosti pandemije koja je utjecala na način na koji funkcioniraju naše demokracije i naša građanska sudjelovanja te kako je sprječavanje širenje zaraze dovelo do nametanja teških ograničenja individualnoj i kolektivnoj slobodi.

Projekt EURebirth predviđa 12 transnacionalnih projektnih događaja koji će se dodatno održati u Italiji, Španjolskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj kako u „in situ“ tako i „online“ modu. Konkretno, prvi od ovih događaja – kick-off sastanak zapravo je strukturiran i podijeljen u 3 različite sesije: a) koordinacijski sastanak – transakcijski; b) radionica pod nazivom „Iskustva i dobre prakse u upravljanju hitnim, zdravstvenim i socijalnim pitanjima u kontekstu pandemije COVID 19 te c) transnacionalna konferencija pod nazivom „Uloga transnacionalne i međuregionalne suradnje u jačanju europske dimenzije lokalnih javnih vlasti i njihovih odgovarajućih lokalnih zajednica“.