Grad Lepoglava u projektu 'Gradovi za jednakost - Bolja zaštita od diskriminacije'

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Grad Lepoglava u projektu 'Gradovi za jednakost - Bolja zaštita od diskriminacije' Foto: Grad Lepoglava

Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

U Hrvatskoj postoji vrlo slaba svijest o ulozi gradova u provođenju anti-diskriminacijske politike, odnosno, šire shvaćeno, u unaprjeđenju jednakosti među građanima. Nacionalna anti-diskriminacijska politika jedva da tu ulogu prepoznaje, osim u području izvještavanja, a ni regulatorni ni financijski okvir nije ništa napredniji u njenom promicanju. S druge strane, gradske politike, odluke i ponašanje u ovom području uvelike određuju mogućnost za ostvarivanje jednakosti građana upravo tamo gdje oni žive, u svojim lokalnim zajednicama.

S tim se premisama i Grad Lepoglava uključio u radnu skupinu koja je radila na Priručniku 'Gradovi za jednakost' koji detaljnije pojašnjava važnost i koristi provedbe politika jednakosti za gradove, a namijenjen je gradovima koji žele unaprijediti vlastitu praksu u ovom području.

Uz Priručnik, izrađen je i Indeks jednakosti koji predstavlja jednostavan alat za samoprocjenu jedinica lokalne samouprave o njihovim praksama na području jednakosti te je namijenjen promicanju izvrsnosti u području jednakosti te borbi protiv korupcije.

Na prezentaciji Priručnika i Indeksa sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač kao jedan od recenzenta spomenutog Priručnika kazavši pritom kako je, obzirom na dnevnopolitičke aktualnosti u Hrvatskoj danas izrazito važno osnažiti kapacitete na svim razina za borbu protiv korupcije i kontrolu integriteta.

- Integritet je koncept dosljednosti u djelovanju, vrednotama, metodama, mjerama, načelima, očekivanjima i rezultatima. U etici, integritetom se smatra poštenje, istinitost ili točnost te nepostojanje odstupanja od univerzalne vrijednosti, propisa, projekcije i plana nečijih djela. Pojednostavljeno, integritet je suglasje onog što govorimo s onim što radimo, a razina integriteta vlasti, odnosno političkog integriteta i integriteta javne uprave ključna je za povjerenje građana. Upravo se kroz ovaj Priručnik provlači to važno pitanje integriteta koje je danas više nego ikad na udaru - kazao je Kovač.

U okviru projekta, provedeno je i anketno istraživanje hrvatskih gradova o njihovim postojećim politikama i praksama u području jednakosti. Izvještaj o provedenom anketnom istraživanju dostupan je na sljedećem linku: Izvještaj o anketnom istraživanju.

Uz izvještaj, okviru projekta, izrađen je priručnik 'Gradovi za jednakost' ostvarivanje načela jednakosti na lokalnoj razini. U priručniku je pokušano prepoznati naprednu praksu gradova te je prikazati u kontekstu međunarodnih, inozemnih i domaćih aktivnosti kojima gradovi preuzimaju sve veću odgovornost za osiguranje jednakosti i ljudskih prava u cjelokupnom rasponu svojeg djelovanja. Pritom je naglašena važnost uključivanja pitanja jednakosti u procese upravljanja gradovima te uključivanja građana u odlučivanje o važnim pitanjima u njima, koja su temelj dobrog upravljanja. Priručnik je dostupan na sljedećem linku: Priručnik 'Gradovi za budućnost'.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.