Grad Lepoglava u novom EU projektu za povećanje transparentnosti

Grad Lepoglava kao jedinica lokalne samouprave izabrana je među 14 gradova i općina koje će biti uključene u projekt Integrity Observer (Nadzor Integriteta) koji je financiran iz programa Europske unije IPA – Transition Assistance and Institution Building Component, a kojim se nastoji poboljšati transparentnost pri upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima.

Projekt Integrity Observer zasniva se na višedesetljetnom strateškom angažmanu u borbi protiv korupcije i izgradnji integriteta u javnoj administraciji na području Hrvatske, jugoistočne Europe i državama članicama Europske unije. Upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima u području javne nabave, dodjele koncesija i urbano planiranje pokazali su se prilično izazovnim područjima.

Zbog visokih iznosa koji cirkuliraju u tim područjima, zaslužuju posebnu pažnju pri organizaciji, sistematizaciji podataka, omogućavanju javnosti pristup te razumijevanje tih istih podataka. Imajući to u vidu, ciljane grupe i korisnici na projektu bili su izabrani na temelju ključnog pitanja: Tko je najviše pogođen i uključen pri upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima? Stoga su ciljane skupine u ovom projektu četiri nevladine udruge (koaplikanti iz četiri županije u Hrvatskoj), 14 gradova i općina; lokalne i nacionalne organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša, transparentnošću, dobrim upravljanjem i borbom protiv korupcije; javne institucije (odgovarajući saborski odbori, odgovarajuća ministarstva, državna revizija, FINA, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, itd.); državni dužnosnici i državni službenici te javnost.

Krajnji korisnici projekta su lokalne samouprave, državni odjeli zaduženi za upravljanje koncesijama, javnom nabavom, urbanim planiranjem i procedurama revizija, lokalne i nacionalne organizacije civilnog društva, profesionalne udruge, mediji te javnost.

- Projekt je vrijedan 194.935,85 eura, a sudjelujući u njime želimo poboljšati transparentnost pri upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima te u isto vrijeme omogućiti sudjelovanje javnosti i organizacija civilnog društva u osmišljavanju, razvoju i praćenju upravljačkih politika. Ovo je logičan nastavak aktivnosti Grada Lepoglave prema dodatnoj transparentnosti koja nam je izuzetno važna u obavljanju najviših dužnosti u lokalnoj samoupravi. Biti među 5% najtransparetnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj je izuzetna čast, ali i obaveza da uvijek nastojimo biti bolji i otvoreniji prema javnosti, prema građanima – poručio je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač nakon pristiglih dobrih vijesti da je Grad Lepoglava izabran za sudjelovanje u ovom projektu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.