Grad Lepoglava poziva sve građane da aktivno sudjeluju u kreiranju dijela Proračuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 20.10.2020. u 19:56h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava i ove godine poziva sve građane da aktivno sudjeluju u kreiranju dijela Proračuna Grada Lepoglave za 2021. godinu koji se odnosi na dostavu prijedloga za male komunalne akcije u njihovim ulicama, kvartovima, naseljima i mjestima.

- Ulažemo puno napora da gradski Proračun s jedne strane pokazuje svoju razvojnu komponentu, ali da s druge strane još više pokazuje naš interes za rješavanje onih problema koji muče ili brinu građane u njihovim sredinama, a čiji bi se prijedlozi trebali pronaći u najvažnijem dokumentu Grada – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Zajedničko kreiranje Proračuna, tzv. „participativno budžetiranje“ između ostalog pomaže dobroj ekonomiji i može vratiti povjerenje građana u politiku. No, iako moćan alat, ono nije čarobni štapić i također zahtijeva političku volju. Ključno je pritom da građani shvate kako mogu sudjelovati u procesima odlučivanja i doista utjecati na konačne odluke. One, međutim, moraju biti i realizirane kako građani ne bi izgubili povjerenje i interes za daljnjim sudjelovanjem.

- Participativno se budžetiranje odnosi na izravno te aktivno uključivanje građana u donošenje odluka vezanih uz lokalni proračun, tj. uz dio koji rijetko prelazi 20 do 30 posto Proračuna. Radi se o dijelu koji se odnosi na različita izravna izdvajanja građanima. Na taj se način, osim izlaska na izbore svake četiri godine, građanima omogućuje aktivno sudjelovanje u političkom životu lokalne zajednice. Građani pune Proračun svog Grada i kroz ove participativne oblike zaslužuju dobiti dio svog novca natrag – zaključuje Kovač i poziva građane da u ovoj fazi kroz nekoliko klikova jednostavnim koracima predlože svoje prijedloge.

Obrazac za sudjelovanje u kreiranju Proračuna Grada Lepoglave za 2021. godinu dostupan je na ovoj poveznici:
https://forms.gle/RdmQqHfQSdGrc5kcA

 

Označeno u