Grad Lepoglava pomaže građanima u borbi protiv zlatne žutice vinove loze

MGA/VV | 25.6.2020. u 08:50h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Vinogradarima s područja Grada Lepoglave u borbi sa zlatnom žuticom vinove loze i ove godine pomaže Grad Lepoglava. Naime, kao i prošle godine Grad Lepoglava je financirao nabavku žutih ljepljivih ploča koje se u vinogradima koriste za mjerenje prisutnosti američkog cvrčka, prijenosnika žutice vinove loze. Nabavljeno je nešto više od 2.000 žutih ljepljivih ploča vrijednih oko 5.000 kuna koje će u nadolazećem razdoblju biti podijeljene vinogradarima. Većinom će ih podijeliti Udruga vinogradara i voćara "Koloptec" kojoj će Grad donirati većinu ploča, dio će podijeliti mjesni odbori na čijim je područjima ova bolest uzela maha, a dio ploča vinogradari će moći sami podići u Gradu Lepoglavi.

- Ovo je nastavak pružanja pomoći građanima Grada Lepoglave. U ovom slučaju riječ je o vinogradarima, no već smo tijekom godine na sličan način pomogli pčelarima, lovcima kao i drugim građanima kojima je zbog izvanrednih okolnosti bila potrebna pomoć. Žutica vinove loze predstavlja velik problem vinogradarima ne samo na području Grada Lepoglave već diljem Hrvatske, a mi smo u Gradu Lepoglavi odlučili pomoći našim građanima kako bi zaštitili svoje vinograde – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Podsjećamo da je u ovoj godini Grad Lepoglava pčelarima pomogao u nabavci pčelarskih vaga, dok je protekle godine osigurao šećer za dohranu pčela kao i lijekove za suzbijanje bolesti pčela. Nedavno je pak lovačkim udrugama s gradskog područja Grad, a u činio je to i protekle godine, donirao repelente za odbijanje divljači. Uz navedeno, Grad Lepoglava financira cijelu obvezatnu deratizaciju koja se provodi na gradskom području.