Grad Lepoglava pčelarima donirao dvije pčelarske vage Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava pčelarima donirao dvije pčelarske vage

Varaždinske vijesti | 27.5.2020. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Grad Lepoglava na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem jedini je grad koji je u tolikoj mjeri prepoznao probleme nas pčelara. No, ne samo da ih je prepoznao već nam pomaže da ih riješimo i da se uspješno bavimo pčelarstvom na čemu smo neizmjerno zahvalni - poručio je Milan Vukovski, tajnik Pčelarske udruga Čmalico iz Bednje koja je dobila još jednu vrijednu donaciju Grada Lepoglave.

Naime, Grad Lepoglava nastavio je s pružanjem potpore Pčelarskoj udruzi Čmalico čiji su članovi i pčelari s njegova područja. Ovog je puta Grad s 5.000 kuna financirao nabavku dvije pčelarske SMS vage koje će biti postavljene u pčelinjacima dvojice članova Udruge - Nene Rostuhara u Lepoglavi i Zvonka Galića u Žarovnici. Pomoću tih će se vaga svakodnevno pratiti stanje u košnicama – od dnevnog unosa meda do samih uvjeta u košnicama. Budući da je riječ o sms vagi, sve će podatke vaga slati na mobilni uređaj nakon čega će svakodnevno biti objavljivani na internet stranici Pčelarske udruge Čmalico. Tako objavljene moći će ih pratiti svi pčelari te ih koristiti pri nadzoru košnica i u samoj proizvodnji meda.

grad_lepoglava_vaga_pcelari_06.jpg

- Ove dvije vage postavit ćemo na području Grada Lepoglave kako bi prikupljale podatke koji će najbolje koristiti pčelarima upravo s područja Grada Lepoglave. Već ranije postavili smo nekoliko vaga na području Općine Bednja tako da svi naši članovi dobivaju precizne podatke motrenja meda na područjima koja svojim radom pokriva naša Udruga – istaknuo je zamjenik predsjednika Udruge Mihalj Car.

Da će pčelarska vaga uvelike pomagati svim pčelarima potvrdio je i pčelar Neno Rostuhar u čijem će pčelinjaku biti instalirana jedna od nabavljenih pčelarskih vagi.

- Članovi Pčelarske udruge Čmalico vrlo su aktivni, a suradnja Grada i Udruge je izuzetna. Grad je prepoznao njen rad kao i njen potencijal. Ne treba trošiti riječi hvale kad je u pitanju med, a posebice ne treba nikad zaboraviti što za očuvanje života na našem planetu znače pčele. Pčelarstvo u našem kraju ima veliki potencijal i potrebno ga je razvijati. U Gradu Lepoglavi taj razvoj potičemo i ovakvim potporama odnosno nabavkom potrebne pčelarske opreme – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom predaje vrijedne donacije Pčelarskoj udruzi Čmalico.

grad_lepoglava_vaga_pcelari_01.jpg

Podsjetio je i na druge gradske donacije Udruzi poput donacije 1,5 tone šećera za prihranu pčela te preparata za suzbijanje bolesti pčela. Podsjetio je i na uspješno suradnju Grada i Udruge na projektu sadnje medonosnih stabala. Također, Grad zagovara projekt mednog doručka u vrtićima i osnovnim školama s gradskog područja, a koji bi se provodio upravo u suradnji s domaćim pčelarima.

U planu je daljnja suradnja i pokretanje aktivnosti koje će pomoći razvoju pčelarstva. Tako se razgovaralo o mogućnosti poticanja sijanja poljoprivrednih kultura koje će se koristiti za ispašu pčela, ali koje će ujedno suzbiti rast korova i tako oplemeniti zapuštene poljoprivredne površine. Članovi Pčelarske udruge Čmalico zahvalili su ovom prigodom i tvrtki Apiloger koja im je izišla u susret kod nabavki pčelarskih vaga.

grad_lepoglava_vaga_pcelari_02.jpg

grad_lepoglava_vaga_pcelari_03.jpg

grad_lepoglava_vaga_pcelari_05.jpg